A Naphoz közeledve, mennyi kiliméterre kezd melegedni a hőmérséklet a hideg űrben,mikor lesz + a hőmérséklet?
Értem, mire akar kilyukadni a kérdező. Csak nem tudja megfogalmazni.
Ha most eltekintünk a Napból jövő hősugárzástól, például elárnyékoljuk, mennyire kell közel menni, hogy a jelen lévő minimális anyag (gáz) hőmérséklete mondjuk egy köbméterben megfeleljen annak a hőenergiának, ami mondjuk szobahőmérsékletű, földi légköri nyomású levegőben van jelen.
Ha ezredannyi anyag van jelen, de az ezerszeres energiaszinten, akkor az elvben azonos környezeti hőmérsékletet ad.
Az univerzumnak volt is egy olyan állapota az ősrobbanás után, amikor a ritkára szórt anyag (akkor még főleg hidrogén) olyan hőmérsékletet képviselt, mint amit szobahőmérsékletnek nevezünk.
Egyes részecskék saját energiaszintje millió fokoknak felelt meg, de a vákuummal "hígítás" révén a térfogatra eső energia jóval alacsonyabb hőmérséklethez passzol.
A Föld legfelső légkör-rétegeiben, ott, ahol pl. a sarki fények keletkeznek, a gerjesztett gázrészecskék millió fokokat képviselnek, de a gáz ritkasága miatt mi ott simán megfagynánk.
Szerintem ahhoz, hogy a Napból kidobódó gáz térfogati arányos hőmérséklete megfeleljen a kívánt mondjuk 20 fokos szobalevegőnek, szerintem be kellene lépni a napkoronába. Vagy még közelebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!