Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan tudnom a szókincsemet...

Hogyan tudnom a szókincsemet fejleszteni?

Figyelt kérdés

Mondhatni sokat szoktam olvasni (a családban én vagyok a könyvmoly), mégsem tudhatok magaménak gazdag szókincset.

Sokszor amikor ki szeretném fejezni magamat, képtelen vagyok rá, mert egyszerűen nem tudom megfogalmazni a gondolataimat. Ezért van az, hogy általában egyszavas válaszokat adok. Úgy gondolom, ez a probléma csakis azért áll fenn nálam, mert nincs szókincsem, legalábbis nem elég gazdag.

Szeretném valahogyan gyarapítani/fejleszteni, ha tehetem. Nektek van valami ötletetek?

17/

2020. nov. 13. 20:48
 1/9 Nienorniniel válasza:
71%

Hát azért az sem mindegy mit olvasol. A ponyvákban, főleg a műfordítottakban sokszor elég gyér a szókincs. Tudom ajánlani a magyar szépirodalmat. Az ember tragédiáját, Wass Albert:funtinellit meg ilyesmiket

Másrészről az sem biztos hogy a szókincseddel van a baj. Nem inkább arról van szó hogy rászorongsz, és emiatt nem igazán mered/tudod kifejezni magad?

21/L

2020. nov. 13. 21:13
 2/9 anonim ***** válasza:

Miket olvasol?

Ha nem érdekel a klasszikus irodalom, akkor javaslom Rejtő Jenő könyveit. Látszólag ponyva, valójában szépirodalmi igényű, tartalmas, ugyanakkor végig humoros, könnyed olvasmányok.

2020. nov. 13. 22:04
 3/9 A kérdező kommentje:

Magyar szépirodalmat nem igazán szoktam olvasni, a kötelező olvasmányokon kívül jóformán egyet se vettem a kezembe önszántamból. Nem azért, mert nem köt le, inkább ennek az az oka, hogy van egy hosszú listám tele könyvcímekkel, amiket tervezek a jövőben kiolvasni. Lehet bővítem, most utána nézek azoknak a címeknek/íróknak akiket írtatok. :)

Általában olyan regényeket szoktam olvasni, amiknek van mondanivalója, ami elgondolkodtad. Most jelenleg Madame Tussaud életéről olvasok (Edward Carey: kicsi). Nemrég fejeztem be az Ophelia-t Lisa Kleintől.

Az egyik kedvenc íróm Jane Austen.😁

#1: Nem tudom, lehet egy picit rágörcsölök... Azt se tudom, hogy hogyan/mi miatt vettem ezt észre. Régen nagyon sokat beszéltem, még levegőt venni sem volt időm.😅

2020. nov. 13. 23:26
 4/9 anonim ***** válasza:
Egyrészt olvass tovább sokat, szép lassan, nem csak átfutva a szöveget. Másrészt próbálj rájönni, hogy az esetleges szorongást mi okozhatja. Általában ez egy kamaszkori dolog, de ha odafigyelsz, rájössz a gyökerére, akkor leküzdhető. Fontos, hogy légy magabiztos, legyen határozott mondanivalód.
2020. nov. 14. 00:24
 5/9 anonim ***** válasza:
Ha valamiben fejlődni akkarsz, akkor csináljad. Attól hogy rengeteg szót ismersz passivan nem biztos hogy használni is tudod. Beszélj és fejlödni fogsz.
2020. nov. 14. 00:29
 6/9 anonim ***** válasza:
Valasztekos vagy. Jol irsz de ezen mindig lehet csiszolni. Olyan korban vagy amikor meg alakulsz. A szepirodalomnal jobb tipp erre nincs. Szerintem jo az irany. Jane austen pedig biztosan jo valasztas ha ez a cel.
2020. nov. 14. 06:51
 7/9 anonim ***** válasza:

Ne csak olvass, írj sokat, és beszélgess sokat.

És ne szorongj attól, hogy meg kell szólalnod.

2020. nov. 14. 14:06
 8/9 anonim ***** válasza:
A rutinos pofázás képessége is pont ugyanolyan, mint bármi más. Ha nem gyakorlod, nem fog menni, hiába van teli a raktár szavakkal.
2020. nov. 14. 16:14
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!:)
2020. nov. 21. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!