Az a prízma ami a Hold on van távolságmérésre a lezer hez,az nem porosodik be soha?
De nem ám.
Mitől porosodna, szerinted?
Maradjunk annyiba, hogy jóval kevésbé porosodik, mint légkörben tenné.
A por ott is száll néha, mivel a filterezetlen napfény ionizálja, statikusan feltölti a felszíni port, az ilyenkor felemelkedhet a talajról.
Plusz ott landol sok bolygóközi por is. Esetlegesen több kilométer távolságra történt meteorbecsapódások felvert pora is kiköthet rajta.
Szóval van por.
De mondjuk száz év alatt annyi ,mint itt a földön egy-két nap alatt.
"mondjuk száz év alatt annyi ,mint itt a földön egy-két nap alatt"
Szerintem még annyi sem. Becsapódások felverik a port, de az is úgy hullik alá, mintha kavicsok lennének. A statikus töltödés sem okoz olyan anyagmozgást a felszínen. Megkockáztatom, hogy évezredek múlva sem lenne rajta különösebb porréteg.
Porosodik, csak lassan, de érzékelhető a hatás:
Menő.
Én a csillagközi poron kívül nem nagyon tudom elképzelni mitől porosodhatna. Meg nyilván az esetleges becsapódásokon kívül, de arról meg tudnánk ha történne.
Viszont pár év és megyünk vissza a Holdra, majd letörlik a szerencsések.
Igaz, valóban lehet por, de van más gyanúsított is.
""Dust is perhaps the most likely candidate for the observed degradation," they write.
The researchers also identified micrometeorite damage and the breakdown of Teflon mountings, which may have left deposits on the back of the reflector.
The clue to solving the full Moon mystery came out of observations taken during total lunar eclipses.
They found that within 15 minutes of an eclipse occurring, the efficiency of the reflectors returned to its normal levels. When the eclipse ended, the efficiency immediately dropped.
Murphy and colleagues believe dust on the reflectors heats up during a full moon, causing unintended thermal effects, which distort their shape.
They say a four-degree temperature difference across the reflector is enough to reduce its efficiency by a factor of 10."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!