Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Honnan tudhatom hogy arany?

Honnan tudhatom hogy arany?

Figyelt kérdés

Most vásároltunk egy házat. Egy idős házaspáré volt és találtam egy befóliázott emlékérmet,jelzést sajnos nem találtam rajta.

Az van ráírva hogy az árvíz és belvízvédekezésért, a vízügyi szolgálattól.

Van valakinek még ilyen esetleg? Aranyból van vajon? Sajnos a közeljövőben nem tudok eljutni egy zálogházba így más praktika kellene

2020. szept. 17. 09:23
 1/10 Pekka ***** válasza:
100%
Az emlékérmek elég ritkán készülnek aranyból, de elvileg kell lennie egy évszámnak is rajta, hogy melyik árvíz volt az esemény. Ha van évszám, város, vagy folyó, azzal már több infót lehetne szerezni az emlékéremről.
2020. szept. 17. 09:39
 2/10 EagleHUN ***** válasza:

Esetleg fotót rakj fel róla.

Emlékérem szerintem sem arany, legfeljebb aranyozott.

Numizmatikai értéke ettől függetlenül lehet.

(Minél ritkább és szebb illetve karc és sérülés mentesebb annál magasabb numizmatikai értéke van.)

2020. szept. 17. 11:31
 3/10 A kérdező kommentje:
Sajnos se évszámot se jelzést nem találok rajta. Az állapota teljesen ép mert fóliában találtam.
2020. szept. 17. 12:45
 4/10 anonim ***** válasza:

A pereménél nagyon finom reszelővel kicsi helyen megkoptatod, hogy az esetleges aranyozást áttörd.

A frissen feltárult fémmel fekete kavicson (én a Duna partján szedtem, de szerintem fekete greslap is tökéletes volna) egy-két centiméter hosszan satírozol a fémmel, hogy szépen látszódjon az arany szín a fekete felületen.

Erre a satírozásra keresztbe kis vattapálcikával tömény salétromsavval keresztbe csíkot húzol. Ha a sav alatt megmarad a fémszín, arany, ha eltűnik, valami más. (salétromsavat aligha kapsz boltban)

Egyszerűbb ékszerészhez bevinni, ő megnézi neked.

2020. szept. 17. 13:32
 5/10 anonim ***** válasza:
82%
Én a zaci helyett visszaadnám az idős házaspárnak. Egy ilyen érme nem sokat ér, de ha a papa volt a hős a gáton, akkor a családjának jelenthet valamit.
2020. szept. 17. 13:32
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszi a tippet, nemtudom mikor jutok el egy zálogházig de akkor kivárom és megnézetem, itthon nem igazán tudok vele kísérletezni.

A gazdája meghalt már rég, a gyermekeit kérdeztem de nekik sincs rá szükségük,azt mondták ki is dobhatom. Ha nem arany akkor sem dobom ki,megtartom.

2020. szept. 17. 14:05
 7/10 anonim ***** válasza:
84%
Mérd meg a tömegét, határozd meg a térfogatát és nézz utána az Au sűrűségnek.
2020. szept. 17. 15:30
 8/10 anonim ***** válasza:
Nézd meg, hogy mágneses-e. Ha igen akkor nem arany. Persze ha nem mágneses, az nem jelenti egyből azt, hogy arany, de egy próbát megér.
2020. szept. 17. 16:17
 9/10 EagleHUN ***** válasza:
#4 csak azért kapott tőlem zöld kezet mert működőképes módszert írt le. Viszont ezt érméknél inkább ne használd kérdező. Az ilyen roncsolásos eljárás ha ért is valamit csökkenti az értékét veszélyes és nehezen beszerezhető salétromsavra van szükség stb...
2020. szept. 17. 23:53
 10/10 EagleHUN ***** válasza:

#7 és #8 viszont jó tippeket adott.

Ezekkel roncsolás mentesen vizsgálhatod.

A sűrűséghez annyit tennék hogy ha valami arany is az ötvözet, pl ezüsttel rézzel és az nem egyezik meg a 24 karátos arany sűrűségével!

A mágnessel sok mindent ki lehet zárni.

Sőt elvileg ha valahogy a mágneses ellenállását és vagy az elektromos ellenállását ki lehetne mérni ezek is elárulnának sok mindent.

(A nagyon erős mágneses térre a nem ferro mágneses fémek is reagálnak, a bennük keletkező örvényáramok pl fékezhetik zuhanását. És ez a jelenség az adott fémtől függő mértékű.)

2020. szept. 18. 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!