Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Vákumos hűtés lehetséges?

Vákumos hűtés lehetséges?

Figyelt kérdés

Dokumentumfilmben láttan hogy a víznek van egy olyan tulajdonsága hogy vákumban +20°C on felforr ami azt jelenti hogy amíg fennáll a vákum és a pumpa folyamatosan dolgozik nem melegszik +20°C fölé.

Alkohollal még alacsonyabb hőmérsékletet lehetne elérni egyetlen hátránya lenne hogy folyamatosan után kéne tölteni a folyadékot a párolgás miatt.


2020. szept. 5. 22:41
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Nem a fagyasztva szárításra gondolsz? Elsőként megfagyasztják a szárítani való dolgot, majd vákuumot idéznek elő. A jégkristályok a folyékony állapot kihagyásával alakulnak légneművé.
2020. szept. 5. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

"+20°C on felforr"

Kapaszkodj meg: már 1 fokon is felforr. A világűrben semmilyen formában nincsen folyékony víz.

Aztán a maradék megfagy.


"ami azt jelenti hogy amíg fennáll a vákum és a pumpa folyamatosan dolgozik nem melegszik +20°C fölé."

Amíg van ott víz!

De mondom: pár másodperc alatt megfagy az a része, ami még nem forrt el.


Nézd meg a víz fázisdiagramját, ott több info is van.

2020. szept. 5. 23:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
72%

"Dokumentumfilmben láttan hogy a víznek van egy olyan tulajdonsága hogy vákumban +20°C on felforr..."


az a vákuumtól függ. 1 Pa nyomáson pl. kb. -60 fokon forr, csak ott nem a víz, hanem a jég.


"ami azt jelenti hogy amíg fennáll a vákum és a pumpa folyamatosan dolgozik nem melegszik +20°C fölé."


hát felmelegedni tényleg nem fog 20 fok fölé, de ennél azért érdekesebb a dolog, mert a folyadék->gáz átmenethez energia kell (párolgáshő), amit a gőzzé váló vízmolekula a többi vízmolekulától fog ellopni.

azaz ha beindítod a szivattyút, akkor először a víz forrni kezd, közben jó hideg lesz az edény, majd a víz megfagy.


na most ezzel tényleg lehet hűteni. ha pótolod a gőzzé váló molekulák által elvitt hőt (valamitől elveszed), akkor mindaddig, amíg van víz, addig hűthetsz a dologgal.


praktikusan azt kell csinálni, hogy a kiszívott vízgőzt visszaviszed normál nyomásra, hagyod lecsapódni, ebből lesz jó meleg vized ("visszakapja" a molekula a párolgáshőt, mert már nem gőz), azt hagyod kihűlni és visszavezeted az eredeti edénybe.


ha mindezt zárt rendszerben csinálod, akkor tulajdonképpen csináltál egy hűtőgépet.

2020. szept. 5. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Wadmalac ***** válasza:

Így van, az általános hűtőgépek pont így hűtenek, párologtatással-forralással csökkentett nyomásban.

Aztán a külső körben lecsapatnak és sűrítenek.


Csak a víznél, alkoholnál megfelelőbb gázzal, szóval a körfolyamat hatásfoka jobb, mint vízzel vagy alkohollal lenne.

2020. szept. 7. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 Wadmalac ***** válasza:

Azért értékeljük már, hogy a kérdező magától rájött a hűtőgép működésére, gyakorlatilag újra feltalálta.

Százötven évvel ezelőtt ezzel sokat keresett volna.


:)

2020. szept. 7. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!