Vákumos hűtés lehetséges?
Dokumentumfilmben láttan hogy a víznek van egy olyan tulajdonsága hogy vákumban +20°C on felforr ami azt jelenti hogy amíg fennáll a vákum és a pumpa folyamatosan dolgozik nem melegszik +20°C fölé.
Alkohollal még alacsonyabb hőmérsékletet lehetne elérni egyetlen hátránya lenne hogy folyamatosan után kéne tölteni a folyadékot a párolgás miatt.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"+20°C on felforr"
Kapaszkodj meg: már 1 fokon is felforr. A világűrben semmilyen formában nincsen folyékony víz.
Aztán a maradék megfagy.
"ami azt jelenti hogy amíg fennáll a vákum és a pumpa folyamatosan dolgozik nem melegszik +20°C fölé."
Amíg van ott víz!
De mondom: pár másodperc alatt megfagy az a része, ami még nem forrt el.
Nézd meg a víz fázisdiagramját, ott több info is van.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"Dokumentumfilmben láttan hogy a víznek van egy olyan tulajdonsága hogy vákumban +20°C on felforr..."
az a vákuumtól függ. 1 Pa nyomáson pl. kb. -60 fokon forr, csak ott nem a víz, hanem a jég.
"ami azt jelenti hogy amíg fennáll a vákum és a pumpa folyamatosan dolgozik nem melegszik +20°C fölé."
hát felmelegedni tényleg nem fog 20 fok fölé, de ennél azért érdekesebb a dolog, mert a folyadék->gáz átmenethez energia kell (párolgáshő), amit a gőzzé váló vízmolekula a többi vízmolekulától fog ellopni.
azaz ha beindítod a szivattyút, akkor először a víz forrni kezd, közben jó hideg lesz az edény, majd a víz megfagy.
na most ezzel tényleg lehet hűteni. ha pótolod a gőzzé váló molekulák által elvitt hőt (valamitől elveszed), akkor mindaddig, amíg van víz, addig hűthetsz a dologgal.
praktikusan azt kell csinálni, hogy a kiszívott vízgőzt visszaviszed normál nyomásra, hagyod lecsapódni, ebből lesz jó meleg vized ("visszakapja" a molekula a párolgáshőt, mert már nem gőz), azt hagyod kihűlni és visszavezeted az eredeti edénybe.
ha mindezt zárt rendszerben csinálod, akkor tulajdonképpen csináltál egy hűtőgépet.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Így van, az általános hűtőgépek pont így hűtenek, párologtatással-forralással csökkentett nyomásban.
Aztán a külső körben lecsapatnak és sűrítenek.
Csak a víznél, alkoholnál megfelelőbb gázzal, szóval a körfolyamat hatásfoka jobb, mint vízzel vagy alkohollal lenne.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Azért értékeljük már, hogy a kérdező magától rájött a hűtőgép működésére, gyakorlatilag újra feltalálta.
Százötven évvel ezelőtt ezzel sokat keresett volna.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!