Hogyan lehetne megoldani óraátállítást, hogy az ingázók járjanak a legjobban?
Bocsi, én az utóbbi 4 hónapba kegyetlen módon elbutultam és már gondolkodni sem tudok normálisan.
Lényeg, hogy volt egy kérdés itt gyakorin, hogy melyik időszámítás maradjon a téli vagy a nyári.
Én meg poénból arra gondoltam, hogy legyen +1 azaz kelet európai.
Mivel akik Ausztriába járnak ingázva dolgozni azok nyerjenek egy órát. Így nyerhetnének egy órát?
Furcs kérdés, de buta vagyok, nem tehetek róla.
Soha nem "nyersz" órát.
Az idő múlik a szubjektív számítások nélkül is.
Oda kell érned, a munkát el kell végezned, haza kell érned.
Az előtte, utána időt is azzal töltöd, amivel szoktad.
A jelenlegi hivatalos Magyar időszámítás a téli azaz GMT+1! Persze kivéve nyáron mert nyári időszámításban hozzáadunk még egyet tehát ilyenkor GMT+2 van.
Tőlünk keletebbre pl romániában viszont már GMT+2 -van alaphangon és amennyiben van nyári időszámítás akkor azt GMT+3 -ban töltik...
Továbbá a fenti térképből az is látszik ha egy országon átmenne a zónahatár vagy annak a közelébe esik akkor inkább választja a tőle jobbra eső zónát mint a tőle balra esőt és nem véletlenül!
Igen látványos esetei ennek Izland, Belarus, Spanyolország, Franciaország, Benelux államok, Portugália.
Vagy legalább ott marad ahova nagyobb része esik és nem sorol a jobbra eső zónába át. Pl Finnország, Románia.
Ebben is ritka a kivétel pl Magyarország, Lengyelország. Keleti szélünkön halad át a zónahatár és a tőlünk balra lévőbe soroltunk be.
De ennek csak politikai és nem gazdasági okai voltak!
Gazdasági szempontból jobb lenne a GMT+2 állandóra!
Munka előtt most is többnyire sötét van és sötétben mennek az emberek dolgozni, GMT+2 -vel ez kb állandósulna is szóval mindegy.
A munka után nem lenne mindegy hogy télen mondjuk nem 4 -kor hanem 5 -kor sötétedik és még van időd valamit a napfényben csinálni.
Tehát az állandó GMT+1 -be sorolás rengeteg embert megfoszt ettől a lehetőségtől pont akkor amikor az egészségünknek a legjobban kellene a napfény és depressziós időszakban az ellen is jó!
De nézzük most mi történik (történt)!
Az unió -ban megszavazták a téli nyári időszámítás eltörlését pár évvel ezelőtt!
Minden ország nyilatkozhatott melyik lesz az utolsó átállása a 2020 tavaszi vagy 2020 őszi.
Nyilván ha GMT+2 -be akartunk volna kerülni véglegesen akkor nyilatkozni kellett volna hogy a tavaszi legyen nálunk az utolsó.
Ilyen nem történt.
Magyarország tudtommal egyszerűen nem nyilatkozott, valószínűleg szándékosan mulasztottak ez ügyben. Egyszerűen "tettek" rá.
Így jószerivel az utolsó átállás a 2020 őszi lesz és végleg GMT+1 -be kerül az ország. Ez a népnek majd akkor fog leesni és fájni amikor majd 2021 nyarán minden nap besötétedik majd fél nyolc és 9 között!!! Egy órával hamarabb mint nyáron szokott.
És majd mutogatnak nagy bőszen lám lám az unió döntött...
De ez már inkább politika kategória.
Ja és a kérdésedre is válasz, hogy ott viszont már 2 ország közötti konvergencia is fellép.
Ha mi is és Ausztria is GMT+1 ben lesz akkor az ingázókat nem is fogja érinteni a dolog.
Románia felé is pont ugyanúgy meg lesz az ingázóknak a +1 óra az sem változik.
Amennyiben mégis GMT+2 -be kerülnénk akkor már lenne hatása a dolognak.
Mert ha mondjuk Ausztriában 8 kor kezdődik a meló az itthon 9 órát jelentene tehát úgy kellene felkelned hogy az itteni idő szerint 9 -re érj be oda ingázva. A keleti határon meg annyi változás lenne hogy megszünne az egy órás időeltolódás tehát amikor a Romániai magyar felkel és ide jön munkába akkor ugyanannyi az idő mint itt.
Remélem EagleHUN szereti a kilenc órás napfelkeltét, és már háromkor abbahagyja a munkát, hogy aztán négyre hazaérve még valami tudjon csinálni világosban az ötórás sötétedésig.
De komolyan, akik ezt a nyári időszámítást propagálják, azok nem gondolkodnak?
Na igen 7-es, nekem is ez a bajom.
Amíg Magyarországon az emberek jelentős része reggel 6-8 között kezdi a napot (elég pl az iskolásokra gondolni), akkor utazik be a munkába, suliba, akárhova, ezt egy-másfél órával megelőző időben (tehát 4:30-7 óra között) kel fel, addig nekünk miért is nem jó, hogy télen így is fél 7-kor még félhomály van? Mennyivel jobb is lenne, ha fél 8-kor is az volna, mikor pl a gyerekek mennek iskolába.
Én csak annyit szeretnék, higy ne akarjam magam télen a genyó időben folyton felakasztani a fény hiány miatt.
Ez csak egy gondolat volt amúgy. Sajna nem ingázok sehova. De így belegondolva tök jó azoknak akik Erdélyből járnak ide dolgozni.
Szerintem a dologtalan lusta emberek hangoztatják ezt az "öt óráig még csinálunk valamit" dolgot.
A legtöbb ember négyig dolgozik. Miután hazaért a munkából, már úgysem lesz sok ideje az ötórás sötétségig.
Az már más kérdés, hogy sokan háromkor lelépnek haza. Ez egy másik kezelendő probléma, ami nem tartozik ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!