Mennyi tudomány létezik?
Wikin nyisd meg a kovetkezo lapot:
Itt kicsit lejjebb megtalalod az osztalyozas lapot, a fobb kategoriakra kattintva a legtobb agat is.
A kémia tudomány alapvetően 2 részre osztott:
Szervetlen kémia
Szerves kémia
(Általános kémia is van az egyetemek kezdő időszakában de az csak szemezget a fenti 2-ből. A Biokémia is alapvetően Szerves kémia - itt már látom az X-re nyomkodókat XD.)
A fenti 2 fő ágai a következők:
Fizikai kémia: termokémia, reakciókinetika, elektrokémia, ...
Analítikai kémia: klasszikus és nagyműszeres elemzés (FTIR,FTNMR,ICP-MS, X-Ray Diffractometry, ...
Koordinációs kémia: komplex vegyületek
Radiokémia: atommag átalakulások és nagyenergiájú sugárzás detektálás
Műszaki kémia: ipari technológiák
Polimer kémia: polimerek, kopolimerek, ma már külön ágat képvisel a nagymértékű gyakorlati felhasználás miatt.
Szilikát kémia: Az Si-O-Si-O-... láncot tartalmazó vegyületek kémiája (agyagok, porcelánok, ...)
Extrém kémia (ezt én találtam ki XD): plazma (> 6000 K), vákuum, űr (< 10 K)
Szerintem egy tudomány létezik. Talán Platónnál van egy elméleti levezetés erről. Nagyon nagy bajban lennénk ha több tudomány is létezne.
Ha te a tudomány "területeire" vagy tudományágakra vagy kiváncsi akkor "technikailag" kb. végtelen szám fog kijönni. Klasszikusan voltak a "természet tudományok" "humán tudományok" "műszaki tudományok" aztán ezek szétváltak, keveredtek, tovább bomlottak. Gyakorlatilag bármelyik nap születhet új tudományág/tudományterület.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!