Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A fény önmagában lehet halálos?

A fény önmagában lehet halálos?

Figyelt kérdés
Gondolok itt a sima fényre. Ha egy szuper nagy izzó elé beállna egy ember az megölhetné? Pl. Egy világítotorony vagy annál is nagyobb.

2020. júl. 10. 11:27
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
68%
Nem érte, miért értetlenkedik itt mindenki... A kérdező azt kérdezte, hogy úgy lehet-e halálos a fény, hogy a fény nem megsüti az embert, hanem egyéb károkat okoz. Például a hegesztőfénynél sem a hőhatás miatt vakulak meg az emberek...
2020. júl. 10. 13:46
 12/27 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Nem érte, miért értetlenkedik itt mindenki"

Szerintem senki sem értetlenkedett.

"A kérdező azt kérdezte, hogy úgy lehet-e halálos a fény, hogy a fény nem megsüti az embert, hanem egyéb károkat okoz."

Nem ezt kérdezte.

Második körben meg nem érti, hogy nincs olyan, hogy hő nélküli fény, a fény hőenergiává alakul, ha elnyelődik.

"Például a hegesztőfénynél sem a hőhatás miatt vakulak meg az emberek..."

Ott az UV fény roncsol, nem a látható.

És minden fajta fény hatása a benne hordozott energiától származik, nem tudom, mi mástól származhatna.

2020. júl. 10. 13:57
 13/27 Wadmalac ***** válasza:
74%

"Ez szimplán nem igaz. Főleg gázokra nagyon keskeny abszorpciós spektrum jellemző, azaz sok olyan energiatartomány van, amiben mérhetetlenül alacsony hajlandósággal hatnak kölcsön a fotonnal."

Ha nincs kölcsönhatás, akkor nincs hatás. Ha meg van, akkor hőhatás is van.

Szóval nem tudom, ennek mi a relevanciája.

2020. júl. 10. 13:58
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

Két fontos jellemző van: foton energia és intenzitás (fotonszám vagy kb. fotonsűrűség). A látható spektrum fotonjainak nincs akkor energiájuk, hogy pl. ionizálják a bőrben lévő atomokat, viszont az energiájukat átadják, és kellően nagy intenzitás esetén ez a hőmérséklet jelentős emelkedését is okozhatja.

Mondjuk nem tudom, ehhez mekkora izzó kellene. :)

2020. júl. 10. 14:31
 15/27 Wadmalac ***** válasza:
74%

"Mondjuk nem tudom, ehhez mekkora izzó kellene. :)"

Igen, ezért hoztuk ketten is példának a lézert, ott "ki van maxolva" az energiasűrűség.

2020. júl. 10. 14:36
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

Igen, jogos. :)

Egy példa:

"oxlasers 2.5W 3.5W 5W blue laser modules for laser engraving machine DIY laser head for CNC cutter with PWM Orange heat sink"

"Laser wavelength: 445nm-450nm blue laser"

[link]

2020. júl. 10. 14:57
 17/27 Wadmalac ***** válasza:
65%

Csak egy kis érdekesség, hogy a koherenciáján felül még miért tud a lézer akkora hőt produkálni.

https://www.youtube.com/watch?v=jdjTYlReE-I

2020. júl. 10. 15:01
 18/27 anonim ***** válasza:
28%
Ha jol ertem, a kerdezo azt szeretne tudni, hogy lehet-e halalos egy olyan kepzeletbeli feny, amelyik nem ol meg? (confused)
2020. júl. 10. 15:20
 19/27 Wadmalac ***** válasza:
30%

#18: jól érted. :D

Pontosabban máshogy öl meg, mint ahogy amúgy a fény megöl.

2020. júl. 10. 15:23
 20/27 anonim ***** válasza:
23%
Agyonvet szivlapattal? Vagy fenymergezest kapsz tole? Vagy hogy?
2020. júl. 10. 15:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!