Mikor van közel a földhöz a Mars pontosan? Amikor látszik is.
Most is látható a Mars keleten a Halak, és a Vízöntő között.
Aktuális távolsága 0,7944 CSE. Forrás: Stellarium.
Könnyű ráismerni rozsdás pofájáról. (XD)
Persze kell egy jó megfigyelő hely. Egy fény-szennyezett nagyvárosból tényleg nem látható.
Júli 12.-én éjfél környékén érdekes Hold - Mars együttálás lesz.
Kb. szeptemberig egyre nő a Mars közelség, egyre jobban látható lesz.
"Egy fény-szennyezett nagyvárosból tényleg nem látható."
Nem tudom, Budapest mennyire számít annak, de én az elmúlt hetekben nagyon jól láttam innen éjfél után (inkább hajnalban), ha nem felhős az ég. A Földhöz a legközelebb októberben lesz, akkor már korábban is látszik, kb. egész éjjel, de addig is elég jól megfigyelhető. Kb. olyan fényes, mint egy fényesebb csillag.
Mostanság: magnitúdó: -0.6, Átmérő: 11.9"
Októberben: magnitúdó: -2.5, Átmérő: 22.5" (forrás: Carte Du Ciel)
"Júli 12.-én éjfél környékén érdekes Hold - Mars együttálás lesz"
Ez így van, csak éjfél környékén a Mars épp csak feljön keleten, a Hold pedig éjfél után nem sokkal jön csak föl. Egy-két órával később már kicsit jobban látható, akkor érdemes megnézni, vagy hajnalban, pirkadat előtt.
#2 (Gézengúz-2)
Szegedről, a belváros közeléből is remekül látható. Mint az 5. válaszoló írta, 0-nál kisebb a magnitúdója, olyan fényes égitestek gyakorlatilag csak akkor nem láthatóak, ha pont egy lámpaoszlop alól próbálod megtalálni. (Ennél csak két fényesebb állócsillag van, ebből csak a Sirius látható az északi féltekén (de az is télen)).
Rendben #5 Válaszadó, sadam87. Rosszul saccoltam.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Kérdező! Ha viszont tudsz szerezni valami jobb távcsövet akkor még jobb.
Már tíz - harmincszoros nagyításnál is meg lehet különböztetni a csillagoktól a Marsot. ( Kis vöröses mákszem. )
A távcsőnél itt nem is a nagyítás az első, hanem a tiszta, éles képalkotás.
Ha sikerül távcsövet szerezned, kell hozzá eszkábálni valami állványt, vagy támaszt. Szabad kézből ugráló fénypontokat lehet látni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!