Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek a Neuralink...

Mi a véleményetek a Neuralink nevű cég terveiről?

Figyelt kérdés

(Tudom,volt már egyszer a kérdés,de most jobban összeszedtem a cikkeket és a gondolataimat is.)

A Neuralink Elon Musk neurotechnológiai cége. A cégnek több érdekes célja is van a jövővel kapcsolatosan.

A neurotechnológiai startup, amibe Musk 100 millió dollárt ölt, bemutatott egy varrógépszerű robotot, amely képes ultravékony szálakat beültetni az agyba, hogy a páciens rajtuk keresztül, a gondolataival irányítsa a rácsatlakoztatott számítógépet – a beültetéshez négy darab, 8 milliméter átmérőjű lyukat kell fúrni a koponyába. A szálak vastagsága 60 mikrométeres (0,06 milliméter), ami az előadók szerint az emberi haj vastagságának negyede, és minden szálat több tucat elektróda fon körül.

A fejlesztésüket egy patkányon mutatták be:

[link]

Elon Musk szerint öt-tíz év múlva úgy tanulhatunk majd nyelveket, hogy letöltjük őket – az agyunkba

Musk megfogalmazása szerint a beszéd folyamata túl lassú az egyre gyorsabban működő világhoz képest. Sok időt vesz el ugyanis a gondolatok megformálása, azok szavakba öntése, és persze a másik által indított dekódolás – vagyis az elhangzottak megértése, és az azokra adott reakciója.

Ezen a téren hozhat – elviekben – áttörést a Neuralink újdonsága, a chippel ugyanis a beszéd a külvilág üteméhez lenne igazítható.

Musk megfogalmazása szerint a beszéd folyamata túl lassú az egyre gyorsabban működő világhoz képest. Sok időt vesz el ugyanis a gondolatok megformálása, azok szavakba öntése, és persze a másik által indított dekódolás – vagyis az elhangzottak megértése, és az azokra adott reakciója.

A beszélgetés egy pontján a milliárdos arra is kitért, hogy a Neuralink a nyelvtanulást is könnyebbé teheti. A felhasználónak szerinte nem kell majd szavakat, kifejezéseket tanulnia, hogy megértse, mit mond egy számára ismeretlen nyelvet beszélő ember. A chippel ugyanis letölthetők lesznek a különféle nyelvi témák, amiket – egy számítógépes programhoz hasonlóan – telepíthetnek az emberek.

A Neuralink reményei szerint mindesetre a technológia hamarosan lehetővé teszi, hogy üzeneteket, emaileket írjunk pusztán a gondolatainkkal, vagy mentálisan mozgassuk a számítógép kurzorát, így mindenféle külső eszköz nélkül tudunk majd internetezni.

[link]

[link]

[link]

#chip #kiborg #Elon Musk #Neuralink #neurotechnológiai
2020. jún. 16. 09:21
A kérdező szavazást indított:
A cég tervei mindenképpen meg fognak valósulni.
Csak részben fognak megvalósulni a cég tervei.
Nem fognak megvalósulni a cég tervei,vagy csak nagyon sok idő múlva.
Kiszámíthatatlan,hogy mi lesz a cég terveiből.
15 szavazat
 1/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az emberi agyról meglévő ismereteink még nem elegendőek ahhoz, hogy ilyen adatátvitel lehetséges legyen. És ebben az esetben nem lehet Musk szokványos gyors, empirikus fejlesztési módszerét alkalmazni.

A Starship prototípusoknál gazdaságos módszer lehet, hogy eldurrantok a tesztállványon 4-5 példányt, a hibákból nyert adatokkal javítva a konstrukciót.

De emberi agy drótozásánál ez nem követhető módszer, még a szükséges állatkísérletek humánussága is megkérdőjelezhető ilyen metódus esetén.

A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van az, hogy Elon nem egy projektet vitt már át, amit az egész világ megvalósíthatatlannak tartott.

2020. jún. 16. 10:06
 2/8 A kérdező kommentje:

Értem.

Minden esetre Elon és társai optimisták e téren.

Szerinted lesz ebből valami?

2020. jún. 16. 12:38
 3/8 Wadmalac ***** válasza:
60%

Lesz. Itt a mikorra a kérdés.

És az még szerintem jóval odébb van, mint amit az optimista tippek sugallnak.

2020. jún. 16. 12:52
 4/8 anonim ***** válasza:
23%
Ha az emberi civilizációra gyakorolt hatását nézzük, messze ez Musk legfontosabb vállalkozása (fontosabb még annál is, hogy radikálisan csökkenti a kihalási esélyeinket azzal, hogy még egy bolygót meghódít). Én ezt a század meghatározó cégének tartom (minimum, mint most a Facebook), és ha lesz részvénykibocsátás, én ott leszek.
2020. jún. 21. 13:44
 5/8 Wadmalac ***** válasza:
8%
#4: Legyen igazad. Sajnos egyelőre nagyobb a hype mint az eredmény.
2020. jún. 22. 07:11
 6/8 anonim válasza:
100%

Az agyat még nem ismerjük, az a legbonyolultabb feladat... szóval kábé 50 év után lenne valami nagy előrelépés.

Hallottál már cochleáris implantátumról? Mégis megfejtették...

2021. jan. 25. 19:49
 7/8 anonim válasza:
47%
AI nélkül nem tudnánk kideriteni, hogy hogyan alakult az univerzum, stb...
2021. jan. 25. 19:50
 8/8 anonim ***** válasza:
47%
Nekem mindegy mit csinál amíg belém nem kell beültetni. Inkább meghalok.
2021. ápr. 30. 08:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!