SpaceX és NASA szombaton délután (nálunk éjjel lesz akkor) fog fellőni egy űrhajót. Ez látható lesz nálunk az égen?
"fellövemény" - Ez jó, megjegyzem. :))
Igen, én is úgy értettem, hogy ha a Nap csillog rajta, akkor egy fénypontként talán látható, ahogy a műholdak vagy az ISS. Ha épp nincs fent a Nap.
Itt jól látszik, milyen magasságban kering az ISS (kép jobb szélén). Ha megnézed a görbült földfelszínen, hogy kb. milyen messze van Európa és Amerika, látszik, hogy nem látszik, csak ha kb. felettünk van. :)
Ha a műszaki egységen kinyitják a napelemeket, talán látható lesz.
Körülbelül tizedakkora fénypötty lesz, mint az ISS, nehéz lesz látni.
Amúgy a fene vigye el az ottani időjárást, tegnap este hattól negyed tizenegyig néztem az élőadást és negyedórával T0 előtt lőtték le a fellövési procedúrát.
Nálam csak a két űrhajós lehet morcosabb.
Én legalább egy fél pizza mellett mozifotelben vártam.
"Hát a bolygó pont ellenkező irányba forog, tehát először az amcsi nyugati partoknál fog látszani"
A forgás irányába (azaz kelet fele) szokták (leggyakrabban) fellőni az űrhajókat, műholdakat. Az alábbi linken van egy térkép, azon látszik, hogy (nagyjából) kelet fele indul az űrhajó, és szűk fél óra alatt ér (ért volna) nagyjából Magyarország felé. (Bár nem pont fölöttünk megy át a pálya.)
Anglia felett még látni lehet, nálunk már nem.
Én rendszeresen nézek rakétaindításokat szerencsére már minden nagyobb vállalat élőben streameli. Ez mindig benne van a pakliban főleg olyan indításoknál ahol szűk az indítási ablak. Emberes indításoknál meg pláne mert elég sok plusz faktor van a képletben. T-10s-nél már kezdheted beleélni magad hogy lesz valami bár akkor is csak 80% hogy el is jutnak a kilövésig.
Hát, emberes élő közvetítést nem láttam az utolsó STS misszó óta.
(Orosz fellövésekről szokott lenni élő?).
Mondjuk sajnos most sem.
A Falcon, Blue Origin, RocketLab lauchokat nézem általában. Ott is volt már abort.
Csak ez most azért nagyobb horderejű, úgy is vártam.
Pech.
"Ez nem abort hanem srub."
Na ezt a szakkifejezést nem is ismertem. Thx.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!