Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen példákat tudtok arra,...

Milyen példákat tudtok arra, amikor a művészet tudománnyal párosul?

Figyelt kérdés
Mint mondjuk az építőművészet.
2020. ápr. 29. 10:02
 1/9 anonim ***** válasza:
58%

paleoművészet

[link]

2020. ápr. 29. 11:24
 2/9 anonim ***** válasza:
Az építészet jó példa, vagy pl. hangmérnöki munka a zenében (koncerttermek kialakítása, stúdiómunka,..), film- vagy fotóművészet (operatőri munka, kamera-mechanikák, általános optika), képzőművészeti alkotások restaurálása és konzerválása, stb.
2020. ápr. 29. 13:35
 3/9 anonim ***** válasza:
0%

A gondolat - elvileg - jó. Csak éppen az építészet vagy egyébmérnöki munka nem tudomány, hanem technológia.

Amikor viszont Veronese kikísérletezte a freskókészítés természethű színezését, az már egy jobb közelítés. Egy művészi kifejezésmódot tudományos eszközökkel valósított meg (anyagok színhatása).

2020. ápr. 29. 15:30
 4/9 Wadmalac ***** válasza:
55%

Valóban jó példa lehet a zene és az akusztika összefüggése, akár hangszer, akár előadási hangosítás terén.

Konkrétan a tudomány például mai napig nem tudta pontosan megállapítani, mi a Stradivari hegedűk egyedi hangzásának a titka. Vizsgálják a formai akusztikát, faanyagot, faanyag kémiai preparálását, elemek összekötési módját, mindent, de 100%-os utánzatot mai napig nem tudunk csinálni.

2020. ápr. 30. 08:41
 5/9 Wadmalac ***** válasza:
55%

"Csak éppen az építészet vagy egyébmérnöki munka nem tudomány, hanem technológia."

Extrém dizájnokat lehetővé tevő új építőanyagok kutatása?

2020. ápr. 30. 11:29
 6/9 anonim ***** válasza:

Igen.

Wadmalac, szerintem te elég jól meg tudod különböztetni a technológiát a tudományos kutatástól.

2020. ápr. 30. 11:35
 7/9 Wadmalac ***** válasza:

"Wadmalac, szerintem te elég jól meg tudod különböztetni a technológiát a tudományos kutatástól."

Én nem igazán merném szétválasztani a két fogalmat.

Például nem tudom, hova sorolnám azt, hogy csak az utóbbi években jöttünk rá, mitől volt olyan frenetikusan jó a római birodalom betonja: a vulkáni hamu összetevő miatt ez a beton "önjavító", a mikrorepedéseit újra benövik a mészkő-tűk.

Ez szerintem van annyira technológiai, mint tudományos téma.

Szerintem sehol sem lehet igazán szétválasztani a kettőt, ahol a tudományos kutatás célzottan alkalmazás-centrikus, de még ahol nem az, ott is lehet ipari felhasználás az eredmény.

Például lézer.

2020. máj. 4. 12:54
 8/9 anonim ***** válasza:
Wadmalac, DE, az épitészet művészeti ág. Magyarországon a MOME-n épitőművészeket képeznek, a többi felsőoktatási intézményben ötvözik a mérnöki műszaki és művészeti oktatást és posztgraduális képzés is van épitőművészként (DLA ) . De, az épitészet művészet is. Az más kérdés, hogy a világ épületállományának nagyobb részét nem épitészek tervezték és nem művészi, esztétikai igénnyel jött létre, hanem funkcionális, financiális..stb. alapon.
2020. szept. 2. 07:16
 9/9 Wadmalac ***** válasza:

Ezen az alapon MINDEN formatervezés művészeti ág. És bizony mind az Is.

Egyébként én sehol nem írtam olyat, hogy az építészet nem művészet IS. Sőt, szerintem senki sem írt ilyet, nem csak én nem.

De egyértelműen mérnöki tudomány is.

A papír elbír bármilyen elrugaszkodott dizájnt, de a megvalósítás már nem.

2020. szept. 2. 08:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!