A boltokban kapható kézfertőtlenítők érnek valamit?
Arra gondolok, hogy több helyről azt az infót láttam, hogy a minimum 70%-os alkohol jó csak. Viszont ami receptet is találtam, mind-mind felhigítják desztillált vízzel. Példa:
100 ml 70%-os alkohol + 100 ml desztillált víz + 50 ml ecet + illóolajok
vagy
100 ml 70%-os alkhohol + 100 ml aloevera gél + 200 ml desztillált víz + illóolajok
Gondolom, a bolti kézfertőtlenítőknél is hasonlóak az arányok, de ez közel sincs a 70%-oshoz. Meg nem is annyiba kerülnének ilyen magas alkohol tartalommal, 8-10 ezer forint a 96%-os alkohol litere.
Nem arányosan 70%-os?
Mert akkor szart sem érnek ezek valószínűleg.
Balea DM-esnél azt írja 100g productban 45g ethanol van. Rossmann Isana cucc is
Ez barátok között is szar.
Egy biztos, mi 96%-os ethanolt hígítunk fel desztvízzel 70%-ra. Ez a standard eszköz és kézdertőtlenítő a laborban.
Minden más nyavalya csak csökkenti a hatását.
A 70% a legjobb mert afelett már túl gyorsan koagulálja a fehérjét, emiatt nem jut be a sejtekbe pl.
Tehát valószínű sok kézfertőtlenítő csak egy részét semlegesíti a kórokozóknak és hamis biztonságot kelt.
A szappanos 20 sec kézmosás a legjobb mert ott megköti és leviszi a kórokozókat.
Pl a Bbraun kórházi kézfertőtlenítő:
100 ml-ben, 45g ethanol, és 18 g propyl alcohol van.
Ez az ami ér is valamit.
100%-os védelmet biztosan nem nyújt, a semminél viszont biztosan több.
Én úgy szoktam, hogy alaposan megmosom a kezem szappannal és meleg vízzel (már, ahol lehet, mert csomó helyen nem állítható a hőmérséklet, és csak jéghideg víz jön; kivéve nyáron, amikor esetleg megtölteném az üvegem. Akkor csak meleg folyik), és utána használom a fertőtlenítőt is.
Egyébként meg nagyrészt placebo hatása van: legalább azt érzem, hogy VALAMIT tettem. :D Ennek semmi köze a mostani vírushoz, én mindig használtam ilyet.
Nagyon nagy baj lenne, ha csak az alkohol ölné meg a mikrobákat.
A fontosabb (jobb) fertőtlenítők természetesen nem is azon az elven hatnak.
Ellenben a legtöbb fertőtlenítő etil alapú. Egyszerű, olcsó és nem karcinogén.
Lehetne durvább cuccokat is bevetni, de vannak karcinogének vagy durván toxikusak is a környezetre és emberre nézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!