Mire bomlik el a nátrium-hipoklorit? Itt azt olvastam, hogy oxigénre és közönséges konyhasóra, ez igaz? És mennyi idő alatt?
Főleg oxigénre és konyhasó-oldat lesz belőle, de ha csak ez lenne, nem lenne jellegzetes hipószaga... Pl. a hidrogén-peroxidból is atomos oxigén keletkezik, mégis szagtalan. Meg a konyhasó-oldat is.
Szóval keletkezik belőle klórgáz is, ill. az aztán részben elreagál szerves vegyületekkel, ez adja a szagot.
pH-tól függ a klór aránya, minél savasabb, annál több, ezért nem szabad hipót savval együtt használni. De semleges pH-n is keletkezik valamennyi, ennek a szagát érezzük.
Klórgáz nem keletkezik belőle csak úgy, hanem a még bomlás nélküli hátrium-hipoklorit oldat is tud párologni, mert miért nem tudna. Ennek érezzük a szagát is.
Klórgáz akkor keletkezik, ha savval keveredik és más a klórgáz szaga is. Ha a domestosra jellemző szagtól eltérő, szúrós szagot érzünk akkor futás... szellőztetés, stb.
Az jó kérdés, hogy mitől van szaga, mert az NaOCl egy ionos vegyület, nem párolog. A víz párolog el mellőle, de az ionok nem. Ha klórgáz keletkezne, akkor mégis miből?
2 NaOCl <-> Cl2 + ???
Szerintem azért lehet szaga, mert egyensúlyi reakcióban HOCl keletkezik, és az már nem ionos, és tud párologni, és az adhatja a szagát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!