Mire bomlik el a nátrium-hipoklorit? Itt azt olvastam, hogy oxigénre és közönséges konyhasóra, ez igaz? És mennyi idő alatt?
Igen. Ha jól emlékszem még víz is marad utána, mert a fertőtlenítőszereknél vízben oldják. Csak addig káros a környezetre is, amíg tud oxidálni, de ha lebomlott akkor már nem az. Bár a tiszta oxigén is még reakcióképes azért.
Egy átlagos ilyen fertőtlenítő folyadék, nagyságrendileg két hónap alatt egy nyári melegben a felére csökkentve bomlik, tehát fele akkora fertőtlenítő hatása lesz. Ezért nem érdemes előre nagyon nagy mennyiségben bevásárolni belőle.
Igen:
NaOCl (hipó) -> NaCl (konyhasó) + O (oxigén)
Az a különleges benne, hogy az oxigén normális esetben O2 formában van jelen. De itt simán egyszeres, O formában keletkezik. Ez így nagyon reaktív, azonnal elreagál az első molekulával amivel találkozik. És ettől jó fertőtlenítésre, színanyagok elbontására vagy éppen bizonyítékok eltüntetésére a hipó.
Az atomos oxigént nascens oxigénnek hívják. Ezen alapul a fertőtlenítő hatás:
NaOCl = NaCl + 'O'
Rendben köszönöm!
És ez az oxigén mennyi idő alatt 'párolog' (?) el?
Bocsi nem vagyok jó kémiából 😩
De akkor még egy valamit tisztázzunk.
Akkor az oxigéntől fogja marni a bőrünk vagy sem?
Bocsi tényleg hülye vagyok ehhez 😂
De az előbb azt mondtad, ha elbomlik az oxigén, a hipó bomlása függ a pH-tól meg sok mástól.
A pH lehet savas, lúgos,semleges.
Tehát akkor a pH ami befolyásolja azt hogy marja e vagy sem nem?
Különben miért lenne értelme a budiban, csapon stb hagyni állni ezeket.
Vagy én már nem tudom, nagyon bekavartál 😂
Te amúgy ezeket honnan tudod?
Én nem tudom hol voltam kémia órán de én ezeket nem vágom 😂
De tudom, a hátsó padban 🤦
A hipó elbomlik, oxigén keletkezik. Ez az oxigén okozza a maró hatást. A hipó bomlása aránylag lassú (ezért lehet eltárolni) és függ a környezettől (hőmérséklet, pH, stb). Az oxigén utána már gyorsan elreagál.
Azért kell a hipót a csapon hagyni, hogy elég sok elbomoljon belőle, és így sok oxigén tudjon keletkezni.
Nem a pH határozza meg, hogy mar-e a hipó. Magától is mar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!