Ha visszajutnànk az időben és megjátszanànk a lottó számokat, biztos, hogy kihúznàk ugyanazokat a számokat?
Az is kérdés fix e a mult vagy vàltoztathato e.
Szoval ha tegyük fel veletlen szamok akkor csak akkor huzhatjak ki amikor visszamész ujra ha fix a mult.
Csak ugye eleve sorszamosak a szelvenyek. Szoval amit kitöltesz a multban valojaban nagyvaloszinü màs töltötte ki. Azaz fix mult esetén eleve ki sem tudnal lottot tölteni csak megfigyelö lehetnel.
Ha meg valtoztathato a mult azaz ki tudsz szelvenyt tölteni akkor eleve a veletlen kihuzott szamok is valtozhatnak. Az meg csak plane ha még manipulàljàk is.
Szoval ha vàltoztathato a mult azaz ki tudsz szelvenyt tölteni akkor az is lehetseges hogy a kihuzott szamok is valtoznak amugy. Ha véletlenen mult. Nincs két ugyanolyan veletlen egymas utan. Es ha még manipulàljàk is.
Szoval egyaltalan nem biztos hogy kihuznàk e.
Igaz egy filmben, de ez ugy van megoldva hogy mindaddig tehetsz meg barmit a multban, mig paradoxont nem idézel vele elö.
Asszem az Eredet c filmben van erröl szo, de nem biztos.
Hú, ez érdekes kérdés, de én is azt gondolom, hogy a múlt megváltoztatása mindenképpen paradoxont okoz - még ha ez rögtön nem is látszik. Emiatt pedig fogalmilag lehetetlen.
A pillangóhatás elmélet alapján ugyanis minden mindenre hat, tehát bármit változtatsz, annak igenis lenne hatása, tehát kihatna az "új" jövőre.
A Harry Potter időnyerőjében pl. ez úgy volt megoldva, hogy már a "jelenben" is ott voltak a "jövőből" visszautazó gyerekek, és már az eredeti jelenben is érezni lehetett a hatást. Na, ezt nem tudom, értelmesen magyaráztam-e, de már ebből is érződik a paradoxon, mert kialakul egy végtelenített hurok, aminek sosincs vége.
Mesének jó, de azért logikával érezhető, hogy az időutazás ekképpen kizárt.
Ami - talán - nem kizárt, az az, hogy mint egy filmet, meg lehessen nézni a múltat. Ha egy űrhajóval le tudnánk hagyni a fényt, és úgymond bevárni. De lehet, ez is butaság.
Én amugy ezt a fénysebességes elméletet sem èrtem. Attol ha gyorsabbak lennénk nàla mièrt lenne idöutazàs? Az idönek csak a mèrèsére szolgàl nàlunk a fènysebesseg, de attol még nem azonos az idövel.
Lasd pl homokora. Azzal is mèrhetjük az idöt ha gyorsabb vagyok mielött lepereg, miert kerülnék a multba?
A fénysebesség az idö mérésére csak egy eszköz és nem maga az idö.
Nézzük egy kocsi sebességèvel most fiktiv peldakènt. Ha lehagyom egy versenyautoval, attol nem kerülök a a megelözött kocsi multjàba.
Nem értem a fénysebességet miert azonositjàk az idövel.
Ha megàllna a föld onnanstol nem öregszünk nem telnek a napok? Dehogynem csak epp nem valtakozna a nappal es az ejszaka hanem fix lenne. Attol még nem àllna meg minden mint egy foton.
Nem is nevezném azt időutazásnak! Csak annyi a kérdés, hogy elméletben lehetséges-e lehagyni a fényt, megállni és bevárni, majd mint egy filmet, "megnézni" az eseményeket.
Ez nem időutazás semmiképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!