Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Dr. X. Y. Ph. D. Hogyan kell...

Dr. X. Y. Ph. D. Hogyan kell ezt értelmezni, kimondani. Mit jelent?

Figyelt kérdés
Ha valaki dr. és a neve után még odaírja azt is, hogy pl.Ph D. - számomra nagyzási mániának tűnik, mert valaki úgyis ilyen - vagy olyan dr (ha dr)...minek egy sima kiírásnál még odacafrangozni ezt - azt - amazt, hogy azt a látszatot keltse, hogy, hű ez milyen nagy egy dr.dr.dr
2020. jan. 5. 01:03
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Mellesleg tapasztalataim szerint, pont a PhD fokozattal rendelkezők, szinte soha nem használják bemutatkozáskor a dr.-t mert nem vágnak vele fel.

A foglkozásdoktoroknál meg szinte alap "felvágás", aztán csak elvégzett egy egyetemet, nem ám még 5-8 év tömény szopás kutatóként.

2020. jan. 5. 11:22
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

+ még annyit hozzátennék, hogy mivel a kutatás nyelve angol, és alapból minden nemzetközi... ezért senkit nem értekel a magyar nevezéktan. Nem is tudják értelmezni a dr. és Dr. közötti különbséget. Ezért alapvető ha pl egy orvos kutatói doktorit szerez akkor MD PhD. lesz.

Mivel külföldi színtéren kell amúgy is megmérettetni, ezért senkit nem érdekelnek a kismagyar hagyományok.

Levélben, weblapon, egyetemi honlapon és önéletrajzban pedig alapvető, hogy kiírod a tudományos fokozatot. Ez nem nagyzolás.

2020. jan. 5. 11:29
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

A nagy zűrzavar oka a történelem (meg a hozzá nem értés).

Magyarországon a rendszerváltásig három tudományos fokozat volt. Az első az úgynevezett egyetemi doktori cím, ezért egy,a diplomához hasonló, csak szigorúbb dolgozatot kellett írni, továbbá fel kellett mutatni némi tudományos előéletet. Orvosoknál ugyanez volt csak másképp, jogászok valóban a diploma mellé kapták. Második fokozat a kandidátus volt, ő is dr.-t írt a neve elé, mert külön megkapta ezért az egyetemi doktori címet (mint alacsonyabb rangot). Itt meglehetősen komoly tudományos előéletet vártak el, annak megvan a maga mérési módszere. A harmadik az akadémiai vagy nagydoktor (a "nagy azért volt, mert ő a neve elé Dr.-t írhatott).

Ez a rendszer a rendszerváltás után a jog- és tudományharmonizáció keretében megváltozott nyugati mintára.

Az egyetemi doktorátus megszűnt, a jogászok és orvosok szakmai doktori címet kapnak. Az első tudományos fokozat a PhD, amely a régi egyetemi doktori és kandidátusi fokozat között helyezkedik el (kandidátusok automatikusan megkapták). Ez a többiek által leírt módon szerezhető meg. A másik az akadémiai doktor, amely a réginek felel meg. A kandidátusoknak joguk volt egy "különbözeti" vizsgát tenni (továbbá bemutatni nagyobb tudományos pályafutásukat), azaz habilitáltak, ők nevükhöz írhatják, hogy dr. habil. Ezt elismerik akadémiai doktori címnek. Ennyi a "hivatalos" rész.

Van azonban a köznapi szóbeszéd és gyakorlat. Ebben sok a zűrzavar és főleg az emberi gyarlóságból eredő probléma. Egyik rész, hogy tudományos intézetekben ennek a fokozat dolognak komoly anyagi és lehetőségbeli következményei vannak, amit hivatalosan dokumentálnak. Ezért sokan kényelemből minden esetben kiírják azt, amit a munkahelyen szükséges használni. Másokat meg ez irritál, mert nem értik. Igen, van nagyzási hóbort is, de leginkább félreértés, a kisebbrendűségi komplexussal küzdő nem diplomásoknál okoz gondot. Ugyanakkor bizonyos esetekben van haszna, ezt a gyakorlatban tapasztalják ki, akik rendelkeznek ilyen címmel. Mondok példát. Orvosi rendelő, X.Y-t vizsgálják. Legtöbb orvos normálisan, de van néhány, aki felületes. Ugyanezek azonban dr. X.Y-t már lelkiismeretesebben vizsgálják, ez a szakmai szolidaritás (gyakran, ha megkérdezik, milyen doktor, egyes tudományágak esetén a nimbusz elhal). Hasonló a helyzet egyes állami hivatalokban. Az ügyintézés kifejezetten lomha sőt ellenszenves, ám "doktorok" esetén valamiféle rejtett tiszteletből (félelemből?) az ügyintézés felgyorsul.

Tehát kedves kérdező, a felvágás előfordulhat ugyan,azonban itt egy gyakran kötelező, és megszokásból mindenütt használt elemmel találkozol, a nagyzolást csak a te agyad képzeli bele. Vajon miért? Van ám oka!

2020. jan. 5. 12:35
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Sőt még csajozni is lehet vele 😃

Mérnökként diplomáztam, de a Semmelweis-es PhD miatt azt hiszik orvos vagyok.

Viccet félretéve, biztosan vannak előnyei a közéletben, de amúgy lehet diszkréten ezt előadni. Pl szerintem felesleges felvágás így bemutatkozni ismeretségeknél. Irritáló és modoroskodó.

2020. jan. 5. 13:00
 15/17 A kérdező kommentje:

Ha pl. olimpiai bajnok - és pláne úgy mutatjáák be, az nem sérti a 'szépérzékeme'....sőt, egy olimpiai bajnoknál még az sem, ha ő maga mutatkozik be így (szerintem ez viszont nem is jellemző - csak sacc...ritkán futok össze ilyen emberekkel, vagy csak nem tudom, hogy az, mert nem mondja....ez persze csak vicc...de biztsan vannak olyanok, akiknél csak névről nem tudnám...ez persze az én 'saram'

....egy publikációnál lehet praktikus ok...(nem feltétlen (szerintem)

Én talán nem is tudom megítélni azt, hogy hol indokolt és hol nem....nyilván, ahol indokolt, ott én sem kifogásolhatnám (és nem is tenném). Viszont, idézve az egyik hozzászólót...a "rang és címkórság" súlyos betegség, és szerintem is nagyon sokan szenvednek benne.

#13-asnak: szerintem Neked ahhoz kevés infód van (rólam, és arról is, hogy én milyen helyzetekben, esetekben vagyok elfogadó a különféle cafrangok kiírásával....akár, még egyet is érthetnénk ezekben. De, mint olyan, létező tulajdonság a rang- és címkórság, ugyanúgy persze a kisebbrendűségi érzés is)

2020. jan. 5. 18:07
 16/17 anonim ***** válasza:

Nem értem amúgy mire a felháborodás?

Valaki úgy mutatkozott be hogy Dr. Kovács Béla PhD? Vagy hol láttad ami ennyire kiverte a biztosítékot?

2020. jan. 5. 18:39
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

>"A fejlett nyugaton a dr előtag nemigen használatos, az ilyeneket a név után tüntetik fel, pl. MD"

Igen, de csak írásban, ahol ennek szerepe van. Amúgy szóban és általános helyeken írásban ők is név elé teszik a dr-t, ugyanúgy, mint a Mr, Mrs, stb. előtagokat.

2020. jan. 6. 16:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!