Milyen anyagból készül a tolómérő?
"A jobb minőségű tolómérőket „kor-acélból” (korrózióálló acélból) gyártják, melyet feledzenek, a fontos felületeket köszörüléssel állítják elő."
"A metallurgiában a rozsdamentes acél (más neveken inox acél, inox a francia inoxydable szóból) egy minimum 10,5% krómot tartalmazó acélötvözet"
Amúgy pedig gyártótól függ, készülhet akár egy kínai harckocsigyár selejtjéből is.
"A jobb minőségű tolómérőket"
És valóban, régen kétféle "normál" mératű és pontosságú tolómérő volt, az egyiknél volt egy önzáró billenő (hüvelykujjal kezelendő), az nekem 1967 óta fényes, a másik volt az olcsóbb, csak egy rögzítő csavarral, az kb 1970-re minden osztálytársamnál, ki olyant vett, már csúnya volt.
Valamilyen 1.44XX vagy 1.45XX lehet.
A keménységhez kell az edzhetőség, minimum részben martenzitesnek kell lennie, magas krómtartalom van a nikkel mellet, plusz egyéb ötvözők, például volfrám a martenzithez és nióbium, titán a jobb korr. állósághoz.
Az évek alatt elmattuló tolómérők valószínűleg az utóbbiakat nem nagyon tartalmazták, keménység és így mérettartás szempontjából viszont lehet, hogy éppen ezek a legjobbak.
A tolómérők tűréstartományában a hőtágulás nem igazán jelentős téma, ezért hőtágulást befolyásoló extra ötvözés itt nincs.
Elrettentő példa:
Igen, ez műanyag. :)
Nekem van otthon még az átkosból egy olyan tolómérőm, ami kemény műanyag fejű, de a mérőléce nem léc, hanem mérőszalag-tekercs.
:D
Nekem is van régi tolómérőm amit óvni kell a rozsdától. A régi Magyar Szabvány az M1, K4 acélokat ajánlja idomszerek, mérőeszközök céljára. Ezek karbontartalma 0,80 - 1,11% között van.
- * - * - * -
Rozsdamentes acélból nagyon nem mindegy melyik fajta.
Néhány martenzitesre edzhető korrózióálló acél:
1.4108 - 0,30% C, 15,00% Cr, 1,00% Mo, 0,40% N (nitrogén!) .
1.3544 - 1,05% C, 16,70% Cr, 0,50% Mo .
1,4528 - 1,08% C, 17,30% Cr, 1,10% Mo, 0,10% V, 1,50 Co .
Ezekbe az acélokba nikkelt nem ötvöznek. Az adatok a Böhler nemesacél katalógusból származnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!