Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen anyagból készül a...

Milyen anyagból készül a tolómérő?

Figyelt kérdés
Arra lennék kíváncsi hogy pontosan milyen acélból és annak mennyi a széntartalma? A válaszokat előre is köszönöm :)

2019. dec. 5. 20:40
 1/9 anonim ***** válasza:
Általában valamilyen korrózióálló acélból készülnek.
2019. dec. 5. 21:38
 2/9 A kérdező kommentje:
Szerkezeti vagy szerszámacélból?
2019. dec. 5. 23:07
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha csak ez a kettő lehet, akkor egyik se.
2019. dec. 6. 00:21
 4/9 anonim ***** válasza:

"A jobb minőségű tolómérőket „kor-acélból” (korrózióálló acélból) gyártják, melyet feledzenek, a fontos felületeket köszörüléssel állítják elő."

[link]

"A metallurgiában a rozsdamentes acél (más neveken inox acél, inox a francia inoxydable szóból) egy minimum 10,5% krómot tartalmazó acélötvözet"

[link]

Amúgy pedig gyártótól függ, készülhet akár egy kínai harckocsigyár selejtjéből is.

2019. dec. 6. 09:01
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

"A jobb minőségű tolómérőket"

És valóban, régen kétféle "normál" mératű és pontosságú tolómérő volt, az egyiknél volt egy önzáró billenő (hüvelykujjal kezelendő), az nekem 1967 óta fényes, a másik volt az olcsóbb, csak egy rögzítő csavarral, az kb 1970-re minden osztálytársamnál, ki olyant vett, már csúnya volt.

2019. dec. 6. 10:30
 6/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

Valamilyen 1.44XX vagy 1.45XX lehet.

A keménységhez kell az edzhetőség, minimum részben martenzitesnek kell lennie, magas krómtartalom van a nikkel mellet, plusz egyéb ötvözők, például volfrám a martenzithez és nióbium, titán a jobb korr. állósághoz.

Az évek alatt elmattuló tolómérők valószínűleg az utóbbiakat nem nagyon tartalmazták, keménység és így mérettartás szempontjából viszont lehet, hogy éppen ezek a legjobbak.

A tolómérők tűréstartományában a hőtágulás nem igazán jelentős téma, ezért hőtágulást befolyásoló extra ötvözés itt nincs.

2019. dec. 6. 11:10
 7/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

Elrettentő példa:

[link]

Igen, ez műanyag. :)

Nekem van otthon még az átkosból egy olyan tolómérőm, ami kemény műanyag fejű, de a mérőléce nem léc, hanem mérőszalag-tekercs.

:D

2019. dec. 6. 15:14
 8/9 anonim ***** válasza:

Nekem is van régi tolómérőm amit óvni kell a rozsdától. A régi Magyar Szabvány az M1, K4 acélokat ajánlja idomszerek, mérőeszközök céljára. Ezek karbontartalma 0,80 - 1,11% között van.

- * - * - * -

Rozsdamentes acélból nagyon nem mindegy melyik fajta.

Néhány martenzitesre edzhető korrózióálló acél:

1.4108 - 0,30% C, 15,00% Cr, 1,00% Mo, 0,40% N (nitrogén!) .

1.3544 - 1,05% C, 16,70% Cr, 0,50% Mo .

1,4528 - 1,08% C, 17,30% Cr, 1,10% Mo, 0,10% V, 1,50 Co .

Ezekbe az acélokba nikkelt nem ötvöznek. Az adatok a Böhler nemesacél katalógusból származnak.

2019. dec. 6. 19:06
 9/9 anonim ***** válasza:
Nekem is van puha műanyagból készült narancssárga tolómérőm. Az OBI-ban vettem olcsón.. ;D
2019. dec. 8. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!