Hogy készül a spirulina alga por?
Az alga biomasszát valamilyen módon összegyűjtik. Azt, hogy melyik módszert alkalmazzák, sok mindentől függ, alga méretétől, mit akarunk vele később kezdeni, mekkora a sejtsűrűség stb.
- Pl laborban legelőnyösebb a centrifuga, de vannak nagyobb ipari centrifugák is, de ezek nem igazán gazdaságosak
- Lehet alkalmazni flokkulációt, ami diszpergált részecskék aggregálódását jelenti, amik aztán kiülepednek, de történhet sima kiülepítés gravitációsan is, a sejttípustól függően
- flotáció
- a szűrés egyértelműen a legolcsóbb, leggazdaságosabb, legegyszerűbb megoldás, és ipari mértéken is a legegyszerűbben kivitelezhető (pl. a szennyviztisztításnál is alkalmazott vákuumdob-szűrők).
Szárításra megint többféle módszer van, nyilván felhasználástól is függ, hogy melyik alkalmazható. Sok cikk van arról, hogy melyik szárítási módszer hogyan alakítja pl az alga fehérje- és egyéb tápanyagtartalmát, illetve más metabolitokat, melyik algának melyik lehet a legalkalmasabb. Néhány szárítási módszer:
- fagyasztva szárítás, én pl. laborban sokat használtam Dunaliellához meg Scenedesmus fajokhoz, bár tény, hogy egyikből sem lesz Spirulina por.
- élelmiszer- és gyógyszeriparban nagyon gyakori a meleg levegős befúvás (spray drying)
- létezik még infraszárítás, amiben infravörös sugarakat alkalmaznak
- konvektív szárítás
- vannak ún. "drying oven" készülékek, amik olyasmik, mint egy sütő, több dologra is lehet őket használni laborban és iparban is, szárításra, párologtatásra, sterilizálásra stb.
Ahhoz, hogy a Spirulina por ténylegesen fogyasztható legyen, szükség van szűrésre, sterilizálásra, szárításra és porlasztásra. Adott üzemtől/labortól függ, melyiket preferálják, én Spirulinával sosem dolgoztam iparban, így sok ismeretem erről nincs sajnos, csak általános dolgokat tudok mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!