Hány olyan prímszám van, amelynek utolsó számjegye 1?
A Dirichlet tételt itt találod: [link]
Ebből nem nehéz megmutatni, hogy végtelen sok van. Sőt, tetszőleges számrendszerben végtelen sok ilyen prímszám van.
Értem én.
De akkor állj neki légyszíves megszámolni!
Nem szerencsés a megfogalmazás. Megszámlálható végtelen az gyakorlatilag = számlálható végtelen. Ilyen pl a prímszámok számossága. Megszámlálhatatlan végtelen már nem annyira zavaró, de lehet számlálhatatlan végtelennek is nevezni. Ilyen pl az egyenest alkotó pontok halmaza.
Különben volt már szó róla itt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudom..
maci
Ahol k egy természetes szám, igen, ez a két állítás "ekvivalens": bármelyikükből könnyen levezethető a másik.
OFF: ismer valaki olyan elméletet/fogalmakat, amellyel lehet beszélni "ekvivalens" állításokról? Ha csak a ZFC+logikát tekintem, akkor ugye a tételek ekvivalensek, meg a hamis állítások is ekvivalensek, szóval ez a fogalom nagyon kevéssé hasznos, maximum független állítások esetén jó valamire.
Már régóta keresek egy ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!