A gépagyúk tömör fémlövedekeket vagy gránáokat lőnek?
Gondolom egy 20-30mm-es típus sima lövedeket lő, mint egy geppuska. Vagy ha az is robbanót lő, akkor nem lehet valami nagy a hatása a robbanotöltet kicsinysége miatt.
Ezt amugy se a wikin, se sehol nem találtam meg.
És ezek áttörik a páncélt majd felrobbannnak?
"Nem lőnek már" tehát régen lőttek?
Régen a klasszikus eltöltöltős ágyúk tömör kő- vagy vasgolyóbist lőttek ki, igen. Pár helyen még az első "véhában" is alkalmazták, főleg az elmaradottabb haditechnikájú országok (pl. oroszok). Ezeket váltották fel aztán a robbanó lövedéket kilövő nehézlövegek, mozsarak, ágyúk.
Hogy áttöri-e a lövedék a páncélt és aztán robban-e fel? Igen, a páncéltörő lövedék így működik. A detonációs lövedék azonnal robban, amint hozzáér valamihez, nincs átütő hatása. A gyújtóbomba-lövedék hasonló a detonációshoz, azzal a különbséggel, hogy lángtengerré robban szét.
A gépágyút "nem élőerő, hanem gépjárművek, lövészpáncélosok, és más gyengén páncélozott eszközök, épületek vagy repülőgépek ellen alkalmazzák azokat" ( [link] ) - éppen ezért használnak inkább páncéltörő (AP: armour piercing), robbanó (HE: high explosive) és gyújtó (Incendiary) lőszereket.
Bővebben:
* [link]
* [link]
* [link]
Nem gránátot lő ki - annak nagyobb az űrmérete és alacsony a kezdősebessége:
* [link]
* [link]
Tudom, hogy a régi időkben az ágyúk tömör vasgolyót lőttek, de én a gépágyúkat kérdeztem, és azol ugyebár nem nagyon voltak régen.
De ha a detonációs lövedéknek nincs átütőereje, akkor hogyan képes szétlőni mondjuk egy vadászrepülő oldalát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!