Ha réztekercs helyett egy tömör rézcső darab lyukában forog a mágnes, akkor is sikerülne ez a kísérlet?
https://www.youtube.com/watch?v=I4Tdeva_bQU
Melyik lenne jobb hatásfokú, a rézfonal tekercs vagy a tömör rézcső darab?
Tudod, mi a különbség a tekercs és a réz karika közt?
.
Van más mániád is, mint hülye kérdéseket feltenni a GyK-ra?
Hát ha hozzáérinteném a led zsinórját akkor át kéne mennie az áramnak ha van a csőben veszültség.
Utolsónak: Sajnos nem úgy születtem, hogy tudtam, ezért meg kell kérdeznem. De ha te nem voltál kezdő akkor miért provokálsz, segítség helyett?
Végülis a rézcső is egy tekercs...
...aminek a menetszáma 1 és rövidre van zárva.
Tehát nem sikerülne a kísérlet, mivel egy rövidrezárt tekercsen nincs feszültség, csak áram folyik rajt.
Ha meg mondjuk hosszában elvágnád, akkor meg nem adna akkora feszültséget, ami elég a lednek. Ugyanis a menetszámmal arányos az indukált feszültség.
"De ha te nem voltál kezdő akkor miért provokálsz, segítség helyett?"
Hát gondolom nem nekem szólt.
A válaszom rövid, de lényegre törő. Kettővel alattam láthatod kifejtve (thx, bárki volt).
Íme a példa, hogy a réz csőben is keletkezik örvényáram. Csak mivel az áramfolyás iránya nincs behatárolva azzal, hogy teljes csőfelület helyett csak tekercs lenne, plusz az áramkör a csövön belül záródik, az áram nem lép ki sehol, nem tudsz vele semmit meghajtani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!