Milyen savval lehet lemaratni az ezüstről rezet?
Ha az ezüsthulladék ipari ezüst, akkor mindet fel kell oldani, és kicsapni az ezüstöt.
Salétromsav szükséges hozzá, ami gyakorlatilag beszerezhetetlen. Bár a problémát meg lehet kerülni.
Igaza van az #1 Válaszadónak savakkal játszani veszélyes. Leírok egy tippet, ha megbizonyosodom arról, hogy a Kérdező nem fogja a saját szemét kimaratni savval.
Kérlek, Kérdező válaszolj!
Kénsavat hígítunk.
- A savba öntjük a vizet, vagy vízbe a savat?
- Mit teszünk, ha keverés közben sistergést hallunk?
- Viselünk-e védő-szemüveget kevergetés közben?
A színezüst kicsivel 1000 °C fölött olvad.
- Van valamid amivel el tudsz érni 1200-1500 °C hőmérsékletet?
Bocs, álmos vagyok!
Kiegészítő kérdések:
-A töredék ezüstnek csak a felületét kell tisztítani?
-Ha vegyészkedsz, hagyod-e, hogy öcséd, húgod, szomszéd gyerek belebámuljon a lombikodba, vagy tanító botot ragadsz, és 4 - 5 méter távolságra kergeted őket?
Apró szemcsévé darálni, majd megküldeni vaskloriddal.
Az a rezet szépen kiszedi és nem egy agresszív vegyület, mármint a tömény savakhoz képest.
A 100%-os módszer teljes feloldás és oldatból szétválasztás lenne, ez házilag nem nagyon kivitelezhető, illetve tényleg elég veszélyes játék.
"megküldeni vaskloriddal"
Nekem is ez jutott eszembe, csak nem tudtam, hogy a vas-klorid reagál-e az ezüsttel is. :)
(Alumíniummal tudom, hogy igen, saját rossz tapasztalat.)
"vas-klorid reagál-e az ezüsttel is."
Hát, szerintem nem, de nem esküdnék.
Ha a fémek aktivitását nézem, talál inkább az ezüst-klorid reagálna a vassal. :) Cinkkel éppenséggel hasonló cserélősdit játszik, mint a vas-klorid a rézzel.
Kérdező! Talán először jó lenne felmérned, mennyire tiszta az ezüstöd.
A tiszta ezüst felülete nem oxidálódik még vörösizzáson sem. Ha felmelegíted, és barnul, vagy vörösödik, akkor más fémmel van ötvözve. A színváltozás mértékéből lehet saccolni az ezüst tisztaságát. Vörösesbarna, vagy fekete elszíneződés rézre, szürkés cinkre utal.
Mi lehet az ipari ezüstben?
Néhány lehetséges válasz:
A táblázatokat átfutva érthetővé válik a humor amit egy ötvös ismerőstől hallottam:
- Aki ipari ezüstöt visz ékszerészhez, annak szilvapálinkát isznak a koponyájából. (Enyhébb esetben)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!