Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen savval lehet lemaratni...

Milyen savval lehet lemaratni az ezüstről rezet?

Figyelt kérdés
Sikerült hozzájutnom kb fél kilogrammnyi töredék ezüsthöz de szennyezve van sárga illetve vörösrézzel ezt szeretném valamilyen úton eltávolítani róla.

2019. aug. 25. 21:03
 1/9 anonim ***** válasza:
78%
Házilag csak elképesztően veszélyesen, úgyhogy inkább nem válaszolnék.
2019. aug. 25. 21:10
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A leírásban szereplő "ezüst" mibenléte nem értelmezhető. Mindenesetre a réz és a cink oldódik kénsavban, az ezüst nem.
2019. aug. 25. 22:43
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha az ezüsthulladék ipari ezüst, akkor mindet fel kell oldani, és kicsapni az ezüstöt.

Salétromsav szükséges hozzá, ami gyakorlatilag beszerezhetetlen. Bár a problémát meg lehet kerülni.

Igaza van az #1 Válaszadónak savakkal játszani veszélyes. Leírok egy tippet, ha megbizonyosodom arról, hogy a Kérdező nem fogja a saját szemét kimaratni savval.

Kérlek, Kérdező válaszolj!

Kénsavat hígítunk.

- A savba öntjük a vizet, vagy vízbe a savat?

- Mit teszünk, ha keverés közben sistergést hallunk?

- Viselünk-e védő-szemüveget kevergetés közben?

A színezüst kicsivel 1000 °C fölött olvad.

- Van valamid amivel el tudsz érni 1200-1500 °C hőmérsékletet?

2019. aug. 26. 00:57
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, álmos vagyok!

Kiegészítő kérdések:

-A töredék ezüstnek csak a felületét kell tisztítani?

-Ha vegyészkedsz, hagyod-e, hogy öcséd, húgod, szomszéd gyerek belebámuljon a lombikodba, vagy tanító botot ragadsz, és 4 - 5 méter távolságra kergeted őket?

2019. aug. 26. 01:12
 5/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

Apró szemcsévé darálni, majd megküldeni vaskloriddal.

Az a rezet szépen kiszedi és nem egy agresszív vegyület, mármint a tömény savakhoz képest.

A 100%-os módszer teljes feloldás és oldatból szétválasztás lenne, ez házilag nem nagyon kivitelezhető, illetve tényleg elég veszélyes játék.

2019. aug. 26. 08:41
 6/9 anonim ***** válasza:
28%

"megküldeni vaskloriddal"

Nekem is ez jutott eszembe, csak nem tudtam, hogy a vas-klorid reagál-e az ezüsttel is. :)

(Alumíniummal tudom, hogy igen, saját rossz tapasztalat.)

2019. aug. 26. 13:12
 7/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

"vas-klorid reagál-e az ezüsttel is."

Hát, szerintem nem, de nem esküdnék.

Ha a fémek aktivitását nézem, talál inkább az ezüst-klorid reagálna a vassal. :) Cinkkel éppenséggel hasonló cserélősdit játszik, mint a vas-klorid a rézzel.

2019. aug. 26. 13:28
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező! Talán először jó lenne felmérned, mennyire tiszta az ezüstöd.

A tiszta ezüst felülete nem oxidálódik még vörösizzáson sem. Ha felmelegíted, és barnul, vagy vörösödik, akkor más fémmel van ötvözve. A színváltozás mértékéből lehet saccolni az ezüst tisztaságát. Vörösesbarna, vagy fekete elszíneződés rézre, szürkés cinkre utal.

2019. aug. 26. 21:33
 9/9 anonim ***** válasza:

Mi lehet az ipari ezüstben?

Néhány lehetséges válasz:

[link]

A táblázatokat átfutva érthetővé válik a humor amit egy ötvös ismerőstől hallottam:

- Aki ipari ezüstöt visz ékszerészhez, annak szilvapálinkát isznak a koponyájából. (Enyhébb esetben)

2019. szept. 3. 23:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!