Miért nem láthatő az ISS magyarország felett, mikor tavaj szinte minden este meg lehetett figyelni?
Már hogyne lenne látható. Alig-alig van pálya, amelyiken keringve sose látnánk, Talán csak ha az egyenlítő felett keringene, vagy geostacionáris pályán lenne /mert akkor állni látszana, és nem innen/.
Bármelyik pálya, amelyik szög alatt hajlik az egyenlítőhöz, láthatóvá teszi MO. felett, persze nem akármikor, és most a föld körül 100-10000 km. magasságú keringésekről beszélek.
Itt egy honlap, az aktuális helyzete látható:
Az előrejelző program megkeresését rád hagyom.
Volt programom rádióamatőr holdak követése kapcsán, rajta voltak a meteorológiai és a GPS holdak is, de a többi..?
Igencsak régen láttam, de lehet, elő tudom keríteni..
A második válaszolónak:
Az remek lenne. Ha sikerül kérlek dobj egy mail-t.
Nem egészen.. A műhold keringési síkja sohasem változik /azért időnként korrigálni kell az adatokat/, a föld "forog" alatta, és mondjuk 100 percenként /keringési idő/ kerül ugyanolyan földrajzi szélességre. A pálya síkjának az egyenlítő által bezárt szögétől függ, hogy egy fordulat alatt, mennyit, hány fokot tolódik el az egyenlítői metszéspont. Ez igaz egy és ugyanazon földrajzi szélességre is, itt MO.-ra... Próbáld ezt elképzelni.. Előbb utóbb lesz olyan pálya, amikor MO-n a horizont fölé kerül..
"Holdad" e pillanatban Kis-Ázsia felett jár, -56 fokos elevációval /horizont alatt/..
Az adatok régebben lettek persze frissítve, de valahonnan letölthetők..
Keresd a SatScape v2.02 programot.. Most töltöttem le, néztem meg..
Nem jártam erre..
Az ajánlott program kezelésére rá kell jönni..
Mutatja azt, hogy az adott, kijelölt hold honnan látható, tehát ahol horizont fölé kerül.
Korábbi tapasztalat, hogy a ca. 100-400 km magasságban keringő holdak láthatósági ideje /horizont felettiség értendő rajta/ 8-16 perc. Ezt nem tudom, de egy másik program előrejelzésben a következőket adja: 1.kelési idő/azimut, azaz hol É-K-D-Ny persze pontos fok formájában, 2.horizont feletti maximum ideje/elevációja /milyen magasságig "kapaszkodik fel"/, azimutja, 3. nyugta idő/azimut/.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!