Van a háromszögnek egyenlete?
A google összesen 2 találatot hozott ki az 'erős' (idézőjeles) keresésre.
Ha tudtunk találni egyenletet az egyesnhez, körhöz, elliszishez stb., akkor lehetne a többi ismert alakzathoz, sokszöghöz is? Leginkább a háromszög érdekelne.
Hirtelen ezt találtam, de még nem gondoltam át.
Valószínűleg nem, csak egyenlet/egyenlőtlenség-rendszerrel lehet leírni őket.
A kör és az ellipszis (no meg, a parabola, hiperbola, ...) azért írható le egy egyenlettel, mert azoknak tudunk adni nagyon szép definíciót (azon pontok halmaza a síkban, amelyek valahogyan, valamihez képest elhelyezkednek), ami könnyen felírható a koordinátageometria eszközeivel. Ilyen szempontból az egyenes egy érdekes kérdés, mivel a geometriában nem is definiálható, mégis felírható egyenletként.
Ha ilyen módon tudod definiálni a háromszöget, vagy akármelyik sokszöget, akkor felírható lesz egy darab egyenlettel is, addig nemigen.
"Felmerül a kérdés; 3 egyenlet = 1 egyenlet?"
Ha külön-külön írod fel az egyenleteket, akkor 3 egyenlet = 1 egyenletrendszer.
Viszont lehet vektoros formalizmusban is gondolkodni, ekkor egy egyenletről beszélhetünk, mégpedig egy vektoregyenletről.
Ha jól fabrikáltam, akkor ez pl. így egy szabályos háromszög kerületi pontjait adja meg:
y*gyök(x^2-1)*gyök(x)*gyök(y)*[(gyök3)*abs(x)+y-gyök3]=0
Ezt aztán könnyen transzformálhatjuk eltolással simán hozzáadva számokat x-hez és y-hoz.
Forgatni is tudjuk, csak ott a koordinátatranszformációkat a forgatás mátrixával módosítjuk.
Na a sok hozzá nem értő lepontozott. Nevetséges. Az egyenletrendszer ahogy írtam tekinthető egyenletnek, mégpedig vektoregyenletnek.
Ha ezt itt egyesek képtelenek felfogni mert nem hallottak a vektorokról, az csak a képzetlenségüket és fejlődésképtelenségüket tükrözi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!