Mert a párhuzamosok sosem metszik egymást, ellentétben a merőlegessel.
2019. márc. 17. 19:39
3/11 anonim válasza:
Én még nem hallottam, hogy az ellentéte lenne. Inkább két egyenes két kitüntetett helyzete. Ha az egyik egyenes nem mozdul, és a másikat körbeforgatjuk, akkor 90 fokonként váltják egymást a párhuzamos és merőleges helyzetek.
2019. márc. 17. 19:55
4/11 anonim válasza:
A merőleges van a "legtávolabb" a párhuzamostól
2019. márc. 17. 22:43
5/11 Wadmalac válasza:
#4 válasza jár legközelebb az én elgondolásomhoz, a merőleges zárja be a párhuzamoshoz képesti legnagyobb szöget.
De szerintem sem helyes kifejezés rá az ellentét.
2019. márc. 18. 09:02
6/11 anonim válasza:
Igazából erre akartam utalni azzal, hogy forgatáskor azonos szögenként egymást váltják. :) Szögértékben ennél távolabb nem tudnak kerülni egymástól. (#3)
2019. márc. 18. 10:44
7/11 anonim válasza:
Ki állítja, hogy a párhuzamos ellentéte a merőlegesnek?
Szerintem szigorú logikai értelemben a merőlegesnek csak a nem merőleges lehet az ellentéte.
Ha mar a geometriánál tartunk, ez olyan, mint ha azt mondanánk a kör ellentéte a négyzet.
2019. márc. 18. 11:19
8/11 A kérdező kommentje:
Az egyik szaktársammal kezdtünk ezen gondolkozni, ő azt mondta hogy ellentétesek mert így van. Modnom oké...
Ahogy én gondolom ezek egy-egy"szélsőséges" helyezetei két egyenesnek vagy vektornak. De semmi kép sem ellentétei egymásnak.
Ugyanakkor azt is értem amit #4-es írt, de ettől sem mondanám ellentétesnek.
A köznyelvben lehet mondani, hogy ellentétek, de matematikailag furcsán hangzik, nem használatos. Csak annyira ellentétek, ahogy pl. a vízszintes és függőleges, hideg és meleg, kívül és belül, stb.
2019. márc. 18. 13:55
10/11 A kérdező kommentje:
Ez jó pont, hogy köznyelvben el lehet fogadni, de ez lesokkolt mikor hallottam hogy a merőleges és párhuzamos ellentétei egymásnak.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!