Fémipari ismeretek: Milyen országokban alkalmaznak még a mai napig is Whitworth csavarokat kötőelemként?
kb. sehol, illetve csak speciális területeken (pl. színpadi világítás)
ez egyetlen hely, ahol whitworth menet valóban túlélt, az a csőmenet. az a whitworth meneten alapszik.
A csőmenet az oké, de az nem tipikusan kötőelem kategória.
A színpadi világításnál hol alkalmazzák ? Magában a világítótestek összeszerelésénél, vagy az állványzat/tartószerkezet részéinél ?
"Kimész az USA-ba és ott találsz még rengeteget minden területen."
kivéve, hogy az USA nem whitworthot használ, az ugyanis a BSW, hanem UTS-t azaz az UNC, UNF stb.
"A színpadi világításnál hol alkalmazzák ? Magában a világítótestek összeszerelésénél, vagy az állványzat/tartószerkezet részéinél ?"
ha jól értettem, kifejezetten a bontható elemek összefogatásához (állványzat elemek egymáshoz, lámpák állványzathoz stb.)
rákerestem, mert rengeteg angol/amerikai rajzot dolgozok fel a munkámból adódóan és egy kezem meg tudom számolni hányszor találkoztam vele, de csak ennyit találtam.
pontosabban szó esik még:
-Meccano fémépítő készlet ezt használja
-Ausztráliában és Angliában a kerítéskapukhoz használt kapupánt csavarok állítólag ilyenek (???)
-A Leica fényképezőgépek csavaros objektívei ilyenek.
"nyomástartó rendszereknél rendszeres az alkalmazása. Sörcsapokat tervezek Angliában, csak whitworth-t használunk."
kötőelemként? mint csavar, anya stb.?
"Kerékpároknál is sűrűn látom az angol menetet"
Kerékpároknál a BSC-vel (British Standard Cycle) lehet/lehetett találkozni, ami a whitworth-tal ellentétben 60 fokos, nem pedig 55.
Csőrendszereknél még sok helyen, nálunk is általános, de kötőelemként ritka.
Ahol még eszement mennyiségben van alkalmazásban, az a repüléstechnika.
Ott sok dolog nem volt piszkálva az 50-es, hatvanas évek óta. Költségesebb lenne átállni metrikusra, mint a régit használni.
Rolls-Royce gázturbinák még mindig főleg colos menetekkel vannak összerakva, még a gyártósori szerelőkészülékek is (konkrétan mi is gyártunk ilyeneket).
Japán a mai napig keveri a Whitworth, UNC, UNF és metrikus rendszereket. Állnak át a metrikusra, de lassan.
Így van ez, mikor még nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi a kötőelem... :)
Közben keresgéltem és a színpadi világításban azért TÉRTEK VISSZA a Whitworth rendszerhez, mert reklamáltak a szerelők, hogy a metrikus meneteket többet kell tekergetni, miközben ők a létrán, vagy a "levegőben" állnak, miközben szerelnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!