Fizikával kapcsolatos kérdés! Ha egy ember a földön állva 10 kg súlyú vödröt húz fel egy (építkezésen is például használatos) kötélen csigán keresztül, akkor milyen súlyerö hat a csiga felfüggesztésére? 10 kg vagy 20 kg?
😂😂😂😂😂
Ne mondd hogy megint itt lógsz 😂😂😂
Tessék egy ábra.
A felfüggesztés pedig az én értelmezésemben az, ami a csiga kerekét fenn tartja az állványon. Az pedig 10 kg*g erővel tartja a kereket.
"10 kg*g"
Na, csak elírtam, 20 kg*g !
Azt hiszem jól le leszünk pontozva a sok "VAÓ", miatt.
# 19! a 18-as válasz leírásának olvasásakor esküszöm megijedtem, hogy valami megváltozott Newton törvényeivel a hétvégén. De aztán megnyugodtam.
Ennyi buta választ már rég olvastam egy egyszerű feladatnál.
A kötélnek két ága van és a kötél csak húzóerőt tud felvenni. Ezért a kötél két ágában azonos nagyságú erő ébred. Az egyensúlyhoz ezeket a felfüggesztésben ébredő erő ellensúlyozza.
Azaz három erő egyensúlyáról beszélünk: F,F, K, ahol K a felfüggesztésben ébredő erő. K értéke függ attól hogy a két kötélág mekkora szöget zár be. Ha ez a szög 0 fok, akkor K=2F adódik.
Ha 90 fok, akkor Pitagorasz-tételből K=F*gyök(2).
Tetszőleges szög esetén pedig a koszinusztételből számolhatunk, ha a vektorháromszöget felrajzoljuk:
K=F*gyök[2*{1-cos(180°-alfa)}].
Pl.: alfa=60°, ekkor cos(120°)= -0.5 és
K=F*gyök[2*1.5]=F*gyök(3)=1,732*F.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!