EM hullámok továbbterjedését jól tudom?
Tisztázni akarom tehát csak komoly szakértő válaszoljon aki érti is a kérdést . Ha fogunk egy wifit ami átsugároz a tégla falon akkor igaz hogy nem az eredeti wifi hullám megy át a falon hanem a tégla atomjait gerjeszti és a tégla másik oldalán azonos frekvenciájú hullámokat fog sugározni a fal?
Másik példával ha egy távcsőbe nézek ott sem a távcsőbe érkező fény hullámot érzékelem hanem ahány üveglencse van benne annyiszor maga a lencse emittál ki egy (a fénytörés szabályai szerinti) fotont.?
Tükör, tükröződés jelenségénél viszont maga az eredeti hullám pattan vissza a tükröződő felület legkülső atomjairól?
" hullámokat fog sugározni a fal"
Csernobilre gondolsz?
De, jól mondja a kérdező. Képzelj el egy egyszerű statikus eletromos teret, aminek az útjába egy szigetelőfalat teszel. A tér úgy "megy át" a falon, hogy polarizálja a szigetelő molekuláit. A másik oldalon tehát már nem az eredeti forrás erőtere érződik, hanem a szigetelő polarizált molekulái által keltett tér.
Ha most a tér erősségét megváltoztatod a forrásnál, akkor ez a változás is úgy megy át a szigetelőn, hogy előbb megváltozik a molekuláinak a polarizáltsága, majd a megváltozott polarizáltságú molekulák egy új teret hoznak létre a másik oldalon. Tehát valahogy így jut át a hullám, ha a hullám felfogásban gondolkodunk.
Valójában az EM sugárzás fotonok formájában terjed, de ott is ugyanez van: A fotonokat előbb elnyelik a szigetelő molekulái, majd újakat sugároznak ki. A belépő foton már nem ugyanaz, mint ami a másik oldalon kilép.
A kérdésnek csak azért nincs sok értelme, mert a fotonok közt nem lehet különbséget tenni, tehát valószínűleg értelmetlen azt mondani, hogy a kilépő foton az egy "másik" foton.
Szerintem nem úgy van ahogy te írtad, hanem pont fordítva.
A fémeknél sok a mozgóképes töltéshordó és ezeket az elektromágneses hullám "megrángatja" a rángatott elektronok a gyorsulásuk révén elektromágneses hullámot keltenek amik interferálnak az eredeti hullámmal mégpedig úgy, hogy azokat kioltja a továbbhaladás irányában és ami marad az a az visszaverődő hullám.
A szigetelőanyagokban mozgóképes töltéshordozók nincsenek így azokban az anyagokban ez nem tud lejátszódni.
Lehet hogy nem pontosan írtam a gerjesztés fogalmát.
Akkor nem gerjeszti hanem elnyel x energiányi fotont és a fénytörés törvényei szerinti irányba kiemmittál ugyan annyi energiányi fotont.
Direkt nem írtam frekvenciát meg hullámhosszt mert vannak anyagok amik megváltoztatják a kimenő fény hullámhosszát de az energiamegmaradás törvénye gondolom nem sérülhet.
Én úgy tudtam a különböző közegekben haladó fény is azért lassabb a vákuumi terjedésnél mert az anyag összes atomján eljátsza azt hogy elnyel kibocsát -elnyel kibocsát és ezeknek van egy nagyon pici idejük ami a sok atommal beszorozva már jócskán mérhető késés.
A kiemmittálás irányát igazából nem értem , pl sík üvegen köztudott hogy iránytartással halad tovább a fény (leegyszerűsítve) de nem értem hogy az üveg belsejében miért tartja az irányt a fény... jól gondolom hogy maga az atom tömegszáma határozza meg az elnyelési és kibocsátási foton szöget ?
De akkor miért lehet megváltoztatni az áthaladó lézer irányát pusztán az üveg formájának kialakításával (lencsék).?
Kiindul az antennából 1 darab foton, és megérkezik az antennába 1 darab foton. Annak, hogy közben mi történik vele, nem igazán van értelme. Már mondjuk egy sima 2-rés kísérletnél sem, ha van egy téglán 2 rés, nem tudjuk megmondani, hogy melyiken ment át: hát akkor hogyan állíthatnánk, hogy egy adott közbülső pillanatban a foton éppen itt vagy ott, ilyen vagy olyan állapotban, ennyi vagy annyi példányban létezett vagy nem létezett?
> „Ha fogunk egy wifit ami átsugároz a tégla falon akkor igaz hogy nem az eredeti wifi hullám megy át a falon hanem a tégla atomjait gerjeszti és a tégla másik oldalán azonos frekvenciájú hullámokat fog sugározni a fal? [...] Tükör, tükröződés jelenségénél viszont maga az eredeti hullám pattan vissza a tükröződő felület legkülső atomjairól?”
Nem értem. Miért gondolod, hogy máshogy viselkedne tükröződéskor, mint amikor közegen halad át? És ez az "ugyanazság" miben (milyen kísérlet eredményében) nyilvánul ez meg?
A szó amit keresel az a QED.
A legegyszerűbb könyv amit ismerek róla az a Feynman: QED – A megszilárdult fény. Angolul fellelhető pdf-en, magyarul néhány könyvtárban el lehet csípni.
Látom nem egyszerű a kérdésem.
Akkor jobban egyszerűsítsünk. A fény minden anyaggal amivel találkozik , rávetül ,tükröződik,"áthalad" igazából csak az anyagot izgatja ami újabb fény hullámforrássá válik .
Ez nekem jó válasz lenne csak itt az iránytartást nem értem.
Pl ha a tükröződés folyamata is a tükör atomjainak új hullámforrása ott abszolút nem világos miért olyan szögben sugároz vissza a tükör mint amikor egy labdát a falnak vágsz és visszapattan.
Ezért lényeges a kérdés hogy maga az eredeti foton pattan vissza vagy nem. A józan paraszti ész azt mondaná az eredeti pattan vissza mint egy részecske .
Szóval ezek teljesen jogos kérdések.
Erre csak ugyanazt tudnám írni, amit #7-ben.
* Hogy leginkább nincs értelme a kérdésnek hogy mi történik egy fotonnal amíg halad.
* Hogy miért gondolod, hogy egy másik foton halad át a közegen, míg ugyanaz a foton pattan vissza?
* Hogy mit jelent ez fizikailag (és nem metafizikailag)?
* Hogy csapj fel egy tetszőleges QED tankönyvet, és nézd meg benne az üveget meg a tükröt.
Az a baj hogy te utolsó direkt nem válaszolsz a kérdésre mint ha ott se lenne.
Én csak annyit kérdeztem hogy milyen értelemben halad át a foton a közegen . Két lehetőség van , vagy átmegy a pórusai között mint a szitán a liszt vagy elnyelődik a falban és a fal kisugároz a másik oldalán annyit amennyit elnyelt.
Mi olyan bolnyolult ebben a kérdésben hogy neked nem értelmezhető ? Sehol nem kérdezem azt hogy mi történik menet közben a fotonnal ,jobban figyelj oda a kérdésre.
Angol szakkifejezéseket meg nem tudok olvasni de ha te ennyire értesz hozzá akkor elvileg erre is tudod a választ köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!