Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mikro repedések a főzőpohár...

Mikro repedések a főzőpohár alján mi lehet a gond?

Figyelt kérdés
A történet a következő.Volt régen nekem egy 1000ml es dupla rétegű Duran főzőpoharam ami tökéletesen működött. Azóta vettem egy 2000ml dupla rétegű Duran főzőpoharat.Ezt elektromos főzőlapon használom. Az alján konkrétan a széle körül 1-2mm közötti mikro repedések kezdtek lassan megjelenni.azóta kb 6db ra nőtt lassan ezek száma.Szerencsére még nem szivárognak.Ebben vizes oldatok vannak melegítve és semmi különösebb extra.Ez mitől lehet?

2018. nov. 2. 13:44
 1/6 TappancsMancs ***** válasza:
Nem ismerem ezeket, de lehet őket főzőlapon használni? Nem lehet ez a gond?
2018. nov. 2. 16:27
 2/6 A kérdező kommentje:

Ilyen egy laborban használt üveg fözőpohár

[link]

Ilyen egy elektromos fözőlap

[link]

Laborosok véleménye érdekelne akik dolgoznak ilyesmivel.

Dupla rétegű 2000ml hőálló minőségi Duran.Nem valami vékony bóvli.1,5kW os fözőlapon van melegítve.05-2cm hosszú hajszál repedések jelennek meg rajta.Mindegyik pont a szélén.Vizes só oldatok voltak eddig csak benne melegítve.Sosem volt hírtelen hűtve.Hírtelen forró főzőlapra sem volt rakva eddig soha.Hanem a hideg fözőlap van melegítve.Még csak az sem volt hogy rácsra rakva gázon próbáltam volna valaha melegíteni.

2018. nov. 2. 16:58
 3/6 A kérdező kommentje:

Ilyen repedések keletkeznek konkrétan rajta.

[link]

2018. nov. 2. 17:41
 4/6 anonim ***** válasza:

1.) Egyrészt lehet hogy nem jó minőségű az üveg pohár.

A gyártóval fel kell venni a kapcsolatot mondjuk garancia néven.Ha máshol is előfordul, ő tudhat róla.

2.) Valami bele diffundálhat és ez ront az üveg tulajdonságain. Például gondolok itt a Na ionokra.

Hasonló módon, mint a halogén izzóknál ahol nem szabad szabad kézzel megfogni az izzó búráját a kezen lévő izzadság Na tartalma miatt.

2018. nov. 3. 19:47
 5/6 A kérdező kommentje:
Ez az amit nem tudom mi okozza.Egy 6000ft os drága termék.Okozhatja hogy az a termék minőségileg hibásra sikerült.De más is.1 Literesben nekem régen semmi gondom nem volt vele.Laborokban drasztikusabb melegítést is kibírnak pl gázlángon alátéttel.Ez úgy néz ki hogy tönkre fog menni.És egy másik főzőpoharat kell vennem helyette.Ezért érdekelne azok véleménye akik gyakran dolgoznak ilyennel.A probléma körkörösen egyik másik oldalt.De ugyan ott a széleken jelentkezik.Az ellenkező oldalt is de ugyan ott.Más részeken nem jelentkezik a probléma.
2018. nov. 3. 21:39
 6/6 anonim ***** válasza:

Egy főzőpoharat, akár gázlánggal, akár elektromos rezsóval melegítünk, mind a két esetben teszünk azbesztes dróthálót alája.

[link]

Világéletemben úgy tanítottam, hogy a főzőpoharat, Erlenmeyer lombikot és az állólombikot csak azbesztes dróthálón keresztül szabad melegíteni!

Lehet máshogy is, de annak a képeden látható következményei lehetnek.

2018. nov. 9. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!