Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mit jelent az integrál jelen...

Mit jelent az integrál jelen a karika?

Figyelt kérdés

A nyújtott S betű közepére van rajzolva egy kör.

Láttam már egy meg három karikás integrál jelet is. Tanultam integrálni, de ezzel a jelöléssel még nem találkoztam.

2018. okt. 23. 12:15
1 2 3
 11/23 dq ***** válasza:

> „Sőt pl. vonalintegrálnál régebbi könyvek a karikára még egy nyilat is rátettek, hogy az irányítottságot jelöljék. Ma ezt már ritkán használják.”

Tehát.. az összes könyvben az a nyíl csak dísznek volt ott, és nem azért, mert jelentett volna bármit?

2018. okt. 23. 13:43
 12/23 dq ***** válasza:

#7: „Nem. Az egy jel, amivel lehet parciális deriválást, és határt is jelölni.”

Sőt, ilyen fura és irányított határt is lehet jelölni vele, ami a könyvben van (vagyis nem az alap topológiait).

2018. okt. 23. 13:47
 13/23 anonim ***** válasza:

Ez hátha segít... (?)

[link]

2018. okt. 23. 22:04
 14/23 anonim ***** válasza:

Megint csak linkelek, bocsi.

"What does an integral symbol with a circle mean?

It's an integral over a closed line (e.g. a circle)"

[link]

2018. okt. 23. 22:08
 15/23 dq ***** válasza:

> > So it is only a normal line integral where the line C is closed?

> It is indeed just a normal integral.

Ez persze nem teljesen pontos, a ∂S ekkor görbék (esetleg láncok) egy ekv. osztályát jelenti, szóval nem egy sima integráljel, ami halmazt vagy görbét eszik. Szóval a kifejezés még többféleképpen értelmezhető is lenne (a fancy karika ellenére) ha nem lenne mellette a kísérő szöveg.

Szóval valahol kell építgetni az elméletet.

2018. okt. 23. 23:14
 16/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Ha már így benne vagyunk a témában, megkérdezném, hogy a vonalintegrál vagy vonalmenti integrál mit jelent? A vonal hosszát vagy a vonalat keresztező többi vonal számát?

2018. okt. 24. 14:43
 17/23 dq ***** válasza:

Nem. Vonalintegrálnál valamit összegzel, vonalon.

[link]

2018. okt. 24. 15:04
 18/23 anonim ***** válasza:

"megkérdezném, hogy a vonalintegrál vagy vonalmenti integrál mit jelent? A vonal hosszát vagy a vonalat keresztező többi vonal számát?"

Át kell nézned még a definíciókat, mert nem megy az elméleti háttér.

A vonalintegrál lehet elsőfajú és másodfajú.

A görbe ívhosszát elsőfajú vonalintegrállal lehet meghatárpozni, miután a görbe paraméterezve van.

De majd ennek utánanézel, én csak a kulcsszavakat mondom.

2018. okt. 24. 23:31
 19/23 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy fizikából vannak elméleti képletek integrálokkal kifejezve és matekból még csak most fog jönni. Gimiben pedig csak alap szinten tanultuk, ezért kb megértem a képleteket, de csak kb... Nagyon sokmindent kell hozzá olvasnom plusszban
2018. okt. 25. 19:35
 20/23 anonim ***** válasza:
18%

Erre rájöttem magamtól is, hogy fizikából tanuljátok, és matekból még semmit nem tudsz. A kulcsszavakra keress rá, abból majd eligazodsz. Most már elég sok elektronikus segédanyagot lehet elérni elektronikusan is, bár megjegyzem ezek nagy része azt a szinvonalat nem érik el, amiből még én is annak idején tanultam.

Ha a kérdés 6-8 évvel ezelőtt lett volna feltéve, akkor talán még el is magyaráznám a dolgok lényegét. De most már ennek nem nagyon van értelme, mert tapasztalat szerint úgyis lepontozzák az embert, azért meg miért is fáradozzak... Így most már szakirodalmat sem ajánlok, lepontozásért minek.

2018. okt. 25. 19:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!