Mi a különbség a tömegvonzás és a gravitáció közt?
Lehet hülyeséget írok, de a tömegvonzás az a gravitáció külömbsége nem? És függ a test tömegétől, a gravitáció meg csakugy "van" :D
de lehet hülyeség
bocs a beszólásért. csak még nem volt kinn, hogy véletlenül tetted ide.
16:20
igen, hogyne, a babi néni volt a vizsgáztató tanár.ja.és kérdezte a bauxitfözelék receptjét is.
na, még a magyar wikipedia is egyazon jelenséget jelöli ezzel a kétféle megnevezéssel.a tömegvonzás függ a tömegektöl és a köztök lévö távolságtol, az égitestek felszinének közelében is függ nyilván, de olyan kis mértékben, hogy homogén erötérnek lehet tekinteni, ez különben abból is nyilvánvalo, hogy a gyorsulás dimenzióját át lehet irni N/kg -ra, ami mutatja is, hogy a gravitácio a tömegen oszlik meg.Meg egyébként modern fizika azt tanitja, hogy a szokványos anyaggal együtt jár a tömegvonzás, de nem feltétlen csak az anyagtól lehet gravitácio.
csak aránybéli különbség van, aspektusból.
a gravitáció az egy speciális tömegvonzás, mert csak égitestekre jellemző, tömegvonzás akkor is van, ha szkafanderben kimész az űrbe, és hozzád tapad egy kifli.
Ez mekkora szemét egy kérdés!
Én fizikushallgató vagyok, és első ránézésre azt mondanám, hogy nincs. Viszont, értelmezhetjük a dolgot az alábbiak szerint:
Ha betű szerint értelmezzük a dolgot, akkor a tömegvonzás a nyugalmi tömeggel rendelkező testek között ébred, például fény esetében nincs tömegvonzás, mert a fotonnak nincs tömege.
Viszont a gravitáció hatással van a nyugalmi tömeggel nem rendelkező testekre is, például gravitációs lencsehatás, fekete lyuk, ilyesmi.
De mondom, ez olyan szinten szőrszálhasogatás, ami csak ügyvédeknél és politikusoknál fordul elő...
azért tomcatnek vissza lehetett volna vágni, amikor az egyetemistákat azzal a kérdéssel szivatta, hogy mi történik egy a holdon leejtett golyóstollal.(a kérdést rengetegen bebukták, mondták, hogy lebegni fog stb) csakhát nem futott bele abba a 1000böl egy emberbe, aki tudja, hogy a fent nevezett két jelenség miben tér el egymástol.
egyébként wikipedia nem elég pontos, mondhatni laikusoknak van.pl a tehetetlenségi nyomaték az angol nyelvü szocikkben is moment of inertia névvel van ellátva, pedig a mass moment of inertia (teh. nyomaték, theta) és a area moment of inertia(másodrendö nyomaték, inercia, I) azért müszaki életben JELENTÖSEN eltérö feladatokban jelenik meg.
A hozzád tapad egy kiflin elmosolyodtam :) El tudom képzelni, hogy a kifli szeret engem, és nem akar elhagyni, és tömegvonz :D
Ezzel hogy akarsz visszavágni tomcatnek? Ettől még igaz marad, hogy a Holdon ha csak úgy van valami, akkor az leesik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!