Mondhatjuk azt, hogy ezek a tantárgyak, területek egymásra épülnek?
Kezdődik a quantum fizikával, mint nagyon apró.
Utána jön az atomfizika. Erre épül a kémia egészen a DNS-ig. A DNS-től már biológia, majd eljutunk a Földhöz, ami földrajz. Ha innen is tovább haladunk akkor jön az asztrofizika/csillagászat, majd.... Nem tudom.
Igazából ebben a formában a biológiától is elég nagy az ugrás a földrajzig. A földrajzba keményen belejátszik mindenféle közvetítés nélkül a (nem atom)fizika, geológia-vonalon a kémia. A kémiából pedig a biológiának sem csak a DNS-molekulák leírására van szüksége, hanem ennél kevésbé komplex (főként) szerves vegyületekére is, léteznek viszont olyan, a DNS-nél komplexebb szerves vegyületek, amelyeknek a biológiához édeskevés közük van, azon kívül, hogy lehet élettani hatásuk (de melyik vegyületnek nem?).
A kvantumfizika meg trükkös dolog. Bizonyos jelenségek leírásánál inkább konkurense az asztrofizikának, pl., mint végső alapja.
Én inkább azt mondanám, hogy nem tudnak egymás nélkül létezni. Biológus vagyok, így:
- A DNS-nek pl van rugalmassági modulusa, ami a bázispároktól függően hol nagyobb, hol kisebb. Ez egyben fizikai és kémia is.
- A rugalmassági modulustól is függ az, hogy a DNS-nek milyen alakja van (A, B vagy Z-forma), viszont ez befolyásolja az élőlény adaptációs szokásait is. Fizika + biológia
- Akár mikroklímáról is beszélhetünk, de itt is eltérő élőlények alakulnak ki a környezeti viszonyok miatt. Befolyásolja a hőmérséklet, időjárás, klíma, domborzat stb. Ahogy mi, emberek is hatással vagyunk a Földre (nem is kicsit), megváltoztatjuk azt.
Egyébként a biosz valahol tömény kémia... Növények és a vegyületeik. Hogyan hasznosítják a CAM-növények a CO2-t? Milyen vegyületeken át?
A fizikusok magukénak mondják a turgornyomást, a matematikusok a toboz szabályos csavarodásait, én meg biológusként az egészet a biológiának mondanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!