Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » 1p+n és 3p+n kismegszkítónak...

Nagyepf_MacGyver kérdése:

1p+n és 3p+n kismegszkítónak mi értelme?

Figyelt kérdés
Ha már mindenképp kell a nullát is bontani akkor nem jobb a 2p vagy 4p?

2018. máj. 17. 21:22
 1/8 anonim ***** válasza:

Hát, figyelj, énnekem dokumentumom csak a hatvanasok végétől van, de akár régi magyar szabvány, akár új, külföldről adaptált magyar szabvány, ezekben mind meg van említve, hogy túláramvédelem a nullavezetőbe nem kell (ha a feltételek teljesülnek).

Szerintem ebben a világban az olcsóbbság már magában nyomós érv, de egyfázisúnál teljesen felesleges is, nem?

2018. máj. 18. 10:45
 2/8 A kérdező kommentje:
Ha nem kell túláramvédelem a nullának akkor miért kell bontani a nullát is?Egyébként romániában amikor még Diazeed biztosítékot használtak a nulla is biztosítva volt.
2018. máj. 18. 17:39
 3/8 anonim ***** válasza:
Az 1p+n megszakítóban az n nullvezetőt csak kiszakaszolni tudod, de nincs benne gyorsmegszakító szemben a 2p-vel, plusz kb 20%-kal olcsóbb is. Ugyan ez igaz a több fázisúakra is.
2018. máj. 18. 18:26
 4/8 anonim ***** válasza:

"akkor miért kell bontani a nullát is?"

Nagyon jó kérdés! Csak nem kérdés. :) Alapelv, hogy minden villamos berendezést a táplálásról le kell tudni választani. Ez a két pólusú izé egy lehetőség.

"Egyébként romániában amikor még Diazeed biztosítékot használtak a nulla is biztosítva volt."

Magyarországon is, a kétvezetős leágazásokban, amíg nem voltak színesek a vezetékek. De ha már írtam, hogy egész Európában lehetséges bizonyos feltételek mellett a nullavezetőbe nem berakni túláramvédelmet, akkor neked kell eldöntened, hogy ki jár helyes úton. :)

2018. máj. 18. 18:41
 5/8 A kérdező kommentje:
Gondolom 1 pólusú sem tiltott.Én a műhelybe 1 pólusú B10-et szereltem be.
2018. máj. 18. 22:02
 6/8 anonim ***** válasza:
Olyan bontási lehetőség kell, ami nem jár a vezeték eltávolításával. Mármint a nullavezetőnél is.
2018. máj. 18. 22:13
 7/8 A kérdező kommentje:

De kötelező bontani anullát is minden esetben?Ha igen ekkor miért van 1pólusú?

Amúgy meg amikor nem volt sz1nezve a vezeték és biztos1tva volt a nulla is ahogy mondtad akkor földelés sem volt?Elég ciki lett volna 3 azonos színű vezeték.

2018. máj. 18. 22:41
 8/8 A kérdező kommentje:

"Magyarországon is, a kétvezetős leágazásokban, amíg nem voltak színesek a vezetékek."

Arra gondolsz amikor még vászon szigetetésűek voltak? Meddig is használták őket talán a 70-es évek elejéig?

Nekem még van gumi-vászon szigetelésű rézvezetékem a retro gyűjteményemben. :)

2018. jún. 5. 22:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!