Fogaskerekenél mit nevezünk alapkörnek és profilszögnek, mi a jelentőségük?
Figyelt kérdés
Alapkör:
A profilszöget, pedig tudom, hogy maag késnél ennyi a trapézprofil félnyílásszöge, de ennek mi a jelentősége az elkészült fogaskerknél, hol jön ez vissza?
2018. máj. 5. 09:34
1/4 anonim válasza:
"A fogaskerekek fogprofilja körevolvens. A körevolvens fogprofilt úgy kapjuk meg, ha csúszásmentesen legördítünk egy egyenest egy körön. Ez a kör az alapkör. A kapcsolóvonal az alapkörökhöz húzott érintő. A fogaskerékhajtás áttétele az alapkörök arányától függ."
2/4 A kérdező kommentje:
Ezt az idézett definíciót már én is olvastam, de akkor mi a gördülőkör?
2018. máj. 5. 16:17
4/4 anonim válasza:
Alapkör (elemi egyenes fogazatnál) = modul x fogszám x cos kapcsolószög.
Kapcsolószög: a gördülőkörök közös érintője és a fogmerőleges által bezárt szög (ez elemi fogazatnál egyezik a szerszám profilszögével, de általános és kompenzált fogazatnál már más a helyzet)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!