Ha egy pisztolyból kilőnek egy golyót, az hány méter múlva esne le ( ha nem lenne semmi akadálya)? Pl Tenger fölött lőve vagy egyenesen az égbe lőve.
Számold ki.
A te házi feladatod, nem?
Azt is te tudod, hogy merre lősz (mert nagyon nem mindegy).
Ha valaki számolgatni akar, néhány adat:
Taurus Magnum M86
Csőhossz 102 mm (4 inch)
Űrméret 9,06 mm (0,375 inch)
Lövedék kezdősebessége 427 m/s
Colt Army ( Régi modell )
Csőhossz 140 mm ( 5,5 inch )
Űrméret 11,4 mm ( 0,45 inch )
Lövedék kezdősebessége 198 m/s
"vízszintesen"
Milyen magasan van a fegyver? Fontos kérdés, tekintve hogy a lövedék lefelé veszi az irányt, tehát ha a magasság nulla, akkor a távolság is nulla lesz.
Senki többet?
Arra következtetek, hogy a Kérdező még nem tart ott tanulmányaiban, amikor ezt tanítják, de kíváncsi.
Megjegyzem, a légellenállás figyelembe vétele nem is olyan egyszerű.
Egy mozgó testre ható közegellenállás függ a test alakjától, felületétől, a közeg sűrűségétől, és a közeghez (levegőhöz) viszonyított sebesség négyzetétől. (Hangsebesség alatt.)
Hangsebesség felett ( v > 340 m/s ) még cifrább képlet érvényes.
Egy kilőtt, vagy nagy sebességgel eldobott tárgy sebessége a légellenállás következtében is változik. A légellenállás pedig a sebességtől négyzetesen függ.
Itt harap a kígyó a saját farkába.
Egy egyszerű számítással ezért nem határozható meg hol esik le a lövedék. ( Ha figyelembe vesszük a légellenállást.)
Mit lehet ilyenkor csinálni?
Vagy felírunk, és megoldunk egy differenciálegyenletet, vagy sok egyszerű számítást végzünk, és megelégszünk egy közelítő megoldással.
Differenciál egyenletet utoljára matek-szigorlaton oldottam meg. Ennek már sok-sok éve.
Inkább megetettem a problémát a LibreOffice Calc-kal. A lövedék mozgását az első 20 ezredmásodpercben ezredmásodpercenként, az után századmásodpercenként számíttattam ki.
- + - + -
Egy Colt Dragon 1849-es modellel lövünk, pontosan vízszintesen. A torkolati sebesség 259 m/s. A csőfurat alja 1,2 m magasan van a víz fölött. A lövedék egy 11,2 mm átérőjű 8,314 g tömegű ólom golyó.
A lövedék 93,69 m, és 95,14 m közötti távolságban csapódik a vízbe.
Közvetlenül becsapódás előtt a 49. századmásodpercben a golyó vízszintes sebessége 145,19 m/s.
A számításnál elhanyagoltam: A Föld görbületét, a levegő sűrűségének, és a gravitációs gyorsulás változását, és a vízszintes, és függőleges sebesség vektoriális értékét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!