Van CO2 veszély? Egy fő, kb 25 m2-es szobába aludva, ahol precízen zár az ablak, redőnnyel, szobanövény sincs, de az ajtón van egy milliméter rés (csukottan).
Elnézést, ha furcsán hatna a kérdésem, de nem vagyok járatos ezen a téren. Csak annyit tudok evvel kapcsolatban, hogy -összehasonlításképpen mondom- egy borospincébe azért mennek le gyertyával, mert a CO2 nehezebb a levegőnél, így a helyiség alján kezd összegyűlni és kiszorítja az oxigént.
Avval tisztában vagyok, hogy a borospince esete nyilván potenciálisan sokkal veszélyesebb (a mustgáz miatt), mint pusztán az, ha egy ember egy hálószobában CO2-t kilélegez és nincs szobanövény és rések is alig vannak a szobában, de mégis érdekel az utóbbi esetén a kockázat foka.
Szóval a borospincés esettel analógiában érdekel, hogy a hálószobában -ld a paramétereket a kezdő kérdésemben- 8-10 óra alatt csukott ajtónál tud számottevő CO2 összegyűlni, azaz tud veszélyessé válni bármelyik nap is a CO2?
Hiszen szobanövény tehát nincs az érintett szobában, én meg ugye CO2-t lélegzek ki, mint minden ember (és állat), így nyilván gyűlik a CO2, azonban nem tudom, milyen arányban (veszélyes arányban-e, 8-10 óra leforgása alatt).
(Javítsatok ki, légyszíves, ha valamit rosszul tudok szerintetek.)
"a növények előállítanak oxigént."
NAPFÉNYBEN!!!
Te nappal szoktál ott aludni?
Ha este bemész, az ajtónyitással kb. átlagosra beáll az oxigénszint.
EZEK UTÁN, ha együtt alszol a növénnyel éjjel, akkor EGYÜTT FOGYASZTJÁTOK az oxigént.
De ezt már leírták neked. Mit nem értettél belőle?
Kedves előző, én magam is ezt írtam a legutóbbi kommentemben, tőlem korábban viszont pontatlanul. Konkrétan evvel kapcsolatban arra kérdeztem csak rá, hogy vajon jól tudom-e ezt. Ketten is írtátok most már, hogy jól tudom. Rendben.
Az viszont még mindig nem tudom, hogy nagy baj-e, ha vannak növények a hálószobában éjjel. Vagy pedig csak minimális a növény oxigénfogyasztása sötétben, így nem okoznak problémát?
A többi új választ kifejezetten köszönöm, utána nézek a speckó ablakállásnak is. :)
A növények elég kevés oxigént fogyasztanak.
Sokkal nagyobb baj lehet abból, hogy egyes növények bódító vagy mérgező anyagokat bocsátanak ki, ezért veszélyes velük egy légtérben aludni.
Nem árt a fogalmakat némileg tisztázni:
A CO2 önmagában terjesen ártatlan(=nem mérgező) csak a CO az, amit egy rossz fűtőberendezés termelhet, ember nem. Az a pince-beli CO2 baleset minden előjel nélkül jön, egyszerűen úgy, mintha lehajolnál és víz alá nyomnának.
A CO szintén előjel nélküli, de ez egész helyiséget beteríti, és sokszor halálos. A rossz benne az, hogy 1/2-2 nap után is jelentkezhet. Rengeteg múlik azon, hogy az ajtó-ablak hogy zár. Ezek a modern ablakok ilyen szempontból rosszabbak, jobb egy kis rés. A milliókért előírt ablakkeret-szellőző egy humbug, pénzszivattyú.
Kedves Spectator, ezeket ennél a kérdésemnél megírtam, legfeljebb a CO-ra nem tértem ki, de az összes többi, amit írtál, már elhangzott a megfogalmazásomban itt (pl hogy a CO2 nattól veszélyes, hogy kiszorítja az oxigént, és a terem/szoba alján kezd összegyűlni).
De egye fene, inkább kétszer, mint egyszer se. ;) Mégiscsak veszélyekről van szó.
Köszönöm a kiegészítéseket és a megnyugtatást. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!