Fizika. A pörgettyű hatás a súlyemelésben is működhet?
Sokan ismerik a fizikai kísérletet, mikor is egy rúd végén levő tárcsát ha nagy sebességgel a tengelye körül megforgatunk, akkor a rúddal együtt a tárcsát sokkal könnyebben fel lehet emelni.
Elgondolkodtam, ha egy súlyemelő úgy emelné meg a súlyt, hogy a rúd végein mindkét tárcsa forog, akkor vajon mi történne ? Azonos irányban kellene a tárcsákat forgatni, vagy ellentétesen ? Vagy egyáltalán nem történne semmi ?
Nincs igazad.
Ha megfigyelted volna a videót, amikor súlypontban emelte, alig tudta kinyújtani a karját, mikor meg forgott a tárcsa, akkor viszonylag kényelmesen tartotta .
Biztosan könnyebben emeli meg, mint, ha súlypontban emelné.
Örökmozgókból van elég sok a you-tube-on. Kettőt magam is megépítettem és szépen működnek.
Ha nem fizikai oldalról közelíted meg a videót, hanem csak úgy átlag polgárként nézed, elképzelhetőnek tartod, hogy félig nyújtott karral meg tudnád tartani azt a rudat a forgó tömeggel, ha valami fizikai erő nem segít ebben ?
Egyébként a fizikai elved szerint mekkora erőkarra igaz amit állítasz?
Az erőkar vége sokkal messzebb is lehet a súlyponttól. Mi van ha 3 méteres az erőkar ?
>Örökmozgókból van elég sok a you-tube-on. Kettőt magam is megépítettem és szépen működnek.
-Ja, én meg minden héten leszívok egy tele tank benzint a kocsimból :)
>Ha nem fizikai oldalról közelíted meg a videót, hanem csak úgy átlag polgárként nézed, elképzelhetőnek tartod, hogy félig nyújtott karral meg tudnád tartani azt a rudat a forgó tömeggel, ha valami fizikai erő nem segít ebben ?
-Segít, de az nem EMELŐ erő.
>Az erőkar vége sokkal messzebb is lehet a súlyponttól. Mi van ha 3 méteres az erőkar ?
-Akkor nagyobb lesz a precessziós mozgás kerületi sebessége, azt tippelem, hogy ugyanaz történik, csak felnagyítva. Ugyanaz a precessziós szögsebesség, de arányosan nagyobb kerületi sebesség, és arányosan nagyobb magasságvesztés (a tengely egy kissé lehajlik, mielőtt precesszióba kezd a pörgettyű - azt tippelem, hogy ugyanannyira hajlik le fokban, de a nagyobb táv miatt a vége lejjebb lesz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!