Egység átmérőjű kör kerülete pí, hogy is van ez?
"A kör kerülete nem Pí. Hanem átmérő ször Pí."
Általánosságban igen, de itt egy konkrét körről van szó, aminek az átmérője 1 (egy).
Jó bocsi de nem értek a matekhoz annyira.
Ha az átmérő 1 egység akkor szerintem a kerülete 1 egység szer Pí.
Vagy ha alapvetőnek vesszük egy kör átmérőjét akkor nevezhetjük egységnek is, de akkor is egység szer Pí. Nem?
Vagyis szerintem bármilyen méretű átmérőről van szó azt szorozzuk a Pí-vel és kapjuk a kerületet. Ez igaz akár konkrét átmérőnél amit mértékegységben kifejezünk akár nevezhetjük x ismert vagy ismeretlennek, de átmérő nélkül a Pí magában nem kerület. Az csak Pí.
Ezt találtam ami szerintem is pontos:
"A kör kerületének képlete 2rπ.
Az egységkör sugara 1, tehát a kerülete 2π."
Találtam másik pontatlanságot most így nézelődve:
"az r sugarú kör kerülete 2rπ-vel egyenlő"
Minden kör sugarát r betűvel jelöljük nincs olyan, hogy AZ r sugarú kör mint valami külön kör. Ezt egy irodalom tanár kapásból érti egy matektanár talán nem. Ez értelmetlen nyelvileg.
Így hangzik helyesen:
"a kör kerülete 2rπ-vel egyenlő"
Helytelen:
"az r sugarú kör kerülete 2rπ-vel egyenlő"
Az r sugarú kör olyan mint a derékszögű 90 fok.
"Vagy ha alapvetőnek vesszük egy kör átmérőjét akkor nevezhetjük egységnek is, de akkor is egység szer Pí. Nem?"
Igen. És az mennyi? :))
Hogy mennyi az az egységnek nevezett az más kérdés, képlet ettől függetlenül felírható vele. Lásd az előző egyik válaszban:
"Az egységkör sugara 1, tehát a kerülete 2π."
Az egységkör egy ismert vagy ismeretlen sugarú kör aminek a sugarát 1 egységnek veszik a matematikában. Elméleti körről van szó és nem tárgyi létezőről.
Amúgy vicces de lehet még korrigálni a meghatározásokon.
"Az egység átmérőjű kör egy olyan SPECIÁLIS kör, melynek az átmérője egység (1)."
Az egységkörnek bizony nem az átmérője 1, hanem a sugara.
lásd > mateking.hu
vagy:
------
Az egységkör sugara 1, tehát a kerülete 2π.
Magyarán az egységkör kerülete nem lehet Pí. Hanem 2 ször Pí.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!