Az ideális tekercs miért nem termel hőt?
Azt értem hogy nincs fázisban a fesz. és az áram, ezért az átlagteljesítmény 0 => nincs hő.
De pi/2től pi-ig az U*I nagyobb mint 0, azaz van teljesítmény, amitől hőnek kellene termelődnie.
telj = munka*idő, és a teljesítmény és idő nem 0, a munka sem lhet 0.
De pi-től 3/2 pi-ig U*i<0 negatív teljesítmény, ami "lehűti" az előző hőt, ami ugye nem lehet, mert az az jelentené, hogy a tekercs hőből csinált energiát.
Tudom hogy ez nem így van, az érdekel, hogy hol tévedtem el a gondolatmenetben.
Bocsi a fura megfogalmazásért, angolul olvasgatok ezekről a dolgokról és már késő is van. Ez zuhanyzás közben jutott az eszembe.
Az az U*I teljesítmény nem hőt termel, hanem a tekercs mágneses terét fogja felépíteni. Majd önindukció útján újra elektromos energiává fog alakulni.
Hő csak a tekercs ohmos ellenállásán keletkezik, az ideális tekercsnek meg nincsen ohmos ellenállása.
Mert ez az ideális tekercs "definiciója". Az ideális tekercsnek tisztán induktív jellege van, így nincs rajta wattos teljesítmény (merőleges az áram és a fesz. vektor).
A gondolatmeneted ott "sántit", hogy a "pozítiv" szakaszban a "betárolt energia" nem hő energia formában lesz jelen, hanem a mágneses térnek az energiája lesz, és ezt már az ideális tekercs veszteség nélkül vissza tudja "nyerni". (most nagyon leegyszerűsítve, a mély fizikai értelmezés nélkül mielőtt valaki nagyon lepontozna).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!