Skywatcher 90/900 (lencsés) vs Skywatcher 130/650 (tükrös), melyik a jobb?
Sokat olvastam a témában de továbbra is hezitálok 4 ok miatt:
a: a 90/900-at nem kell jusztírozni és félek hogy nem tudnám megfelelően használni a 130-at mivel azt kell jusztírozni.
b: nem tudom hogy a 130-nál a 35 mm-es segédtükör kitakarása miben nyilvánul meg, csak simán kivonom a 130*pi/4-ből a 35*pi/4 felületet és megkapom a távcső azon felületét ami alkalmas "fénygyűjtésre"?
c: ám a 130 nyílásviszonya jobb mély-ég megfigyelésre ami szintén fontos szempont.
d: nem tudom mennyire lenne jelentős színtorzulás
Nagyon megköszönném ha valaki leírná melyik éri meg jobban, hogy milyen szűrőket érdemes beszerezni
A megfigyelések javát enyhe fényszennyezettség mellet végezném
Szia, boldog karácsonyt kívánok. :) a. a jusztírozástól nem kell tartani , nagyon egyszerü, öt perc alatt rá lehet jönni.b. marad elég fényerő a megfigyeléshez-észleléshez.c. szabadszemmel mélyég objektumoknál nagy dolgokra azért ne számíts.d. tükrösnél ilyen gond nincs.
Tükrösöm van, tudom kicsit hazabeszéltem.
Meg osztanék pár tapasztalatomat, a távcsövem elméleti max. nagyítása 400x, de a hold még 600x nál is élvezhető volt ideális időben. Egyéb esetben a maximális elméletit nem lehetett túl lépni mert az eredmény borzalmas volt. 260x elmélei nagyításod lessz .fontos , hogy bármit választasz Eq mechanikával vásárold.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!