Ha mozog a fényóra miért tűnik lassabbnak a külső szemlélődőnek?
Ha fényóra alatt azt érted hogy az óra a fény A-ponttól B-pontba való haladásának az idejét méri meg és ezáltal határozza meg a pontos időt akkor egyszerű a válasz.
-Szerintem legalábbis ha egy tárgy nálunk gyorsabban halad mondjuk X sebességgel akkor azon a tárgyon belül a fény már csak a fénysebesség mínusz X el tud haladni mivel a fénynél semmi sem terjedhet gyorsabban.Ezáltal a fény A pontból B pontba való haladásának ideje megnő és az óra lassabban jár.
A te elméleted annyiból hibás bár ésszerű Hogy szerinted ha a tárgy mondjuk a fénysebesség felével halad és felkapcsolsz benne egy lámpát akkor az abból kiáramló fény a tárgyhoz képest fénysebességgel fog haladni de akkor az a fény ami a tárgyon belül van már a fénysebesség másfélszeresével fog haladni a külső szemlélő számára és ha nem lehet átlépni a fénysebességet akkor hogy megy másfélszer gyorsabban?
Mondjuk szerintem átlehet lépni de én nem vitatkozok egyelőre a tudósokkal.
-Persze az is lehet mivel nem értek hozzá eléggé, akkora hülyeségeket írok mint az állat. :)
"A vákuumbeli fénysebesség, melyet általában c-vel jelölnek, állandó, bármely inerciarendszerből is mérjük meg és bármelyik irányban, függetlenül a fény frekvenciájától, a detektor, illetve a fényforrás mozgási sebességétől."
" ha egy 100.000 km/s sebességû ûrhajóval közeledünk egy csillag felé, amelynek fénye 300.000 km/s-mal (fénysebességgel) mozog, akkor felénk nem 400.000 km/s-mal halad, mint azt az elõbbi autós példa szerint kiszámíthatjuk, hanem csupán 300.000 km/s-mal. Ugyanezt a meglepõ eredményt kapjuk, ha nem közeledünk, hanem távolodunk a csillag fényétõl."
tehát akkor a mozgó tárgyhoz viszonyított sebessége is 3*10^8 m/s
vagy még mindig nem értek valamit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!