Ismertek olyan természeti jelenséget amire nincsen magyarázat, de szabad szemmel látható?
Az ám, a matató ménkű. :)
A gömbvillám nagyon jó példa. Talán ide lehetne sorolni a Tunguszkai eseményt is, habár arról elég valószínűnek tűnik, hogy egy szétrobbanó meteor volt a kiváltó oka. A többi magyarázat elég hajmeresztő: antianyag, mini fekete-lyuk, stb... (nem annyira jó példa)
Ami még eszembe jut, az a Szibériában talált hatalmas víznyelők. Erre is van ésszerű magyarázat, de úgy tudom teljes bizonyossággal itt sem lehet kijelenteni, hogy mi történt. A földben felgyülemlett gázok elvileg képesek ekkora erővel kirobbanni. (ez se annyira jó példa)
Ami viszont jó példa tényleg az a Földi élet. Igazából nincs tudományos konszenzus arra vonatkozólag, hogy is alakult ki a bolygón. Elvileg természetes úton is létrejöhet, de erre megfelelő bizonyítékok nem állnak rendelkezésre. Az élet kialakulása nem összetévesztendő az evolúcióval! Az valóban létezik, de maga a folyamat kialakulása továbbra is rejtély.
Sokat morfondíroztam mire elhatároztam, hogy írok ide is.
Alapvetően a determinisztikus jelenségekről mondható el, hogy létezik pontos oksági magyarázat, innen közelíteném a kérdést. Ezekről elmondható, a jelenségek és lefolyásuk pontosan megjósolhatóak, megmagyarázhatóak, leírhatóak és modellezhetőek. Ezek a jelnségek kellően pontos determinisztikus modellekkel, a kezdeti feltételek ismeretében tökéletesen leírhatóak.
másfelől vannak olyan jelenségek, amiket bármilyen részletességgel ismerjük a jelenségben érintett részecskéket, viselkedésük nem magyarázható, nem modellezhető és nem jósolható meg.Ilyenek a sztochasztikus folyamatok , amikre bizonyítottan nincs magyarázat, és ez így is van jól.
Áramlástanból a Kármán féle örvénysor megfigyelhető minden hídpillér után a vizen, a jelenség azonban nem írható le - így nem is magyarázható determinisztikus (egzakt) összefüggéssel.
Hasonlóan a Marangoni féle instabiltási jelenségre (szappanbuborékok és hab viselkedése) de még egy csomó minden más is.
Ezekre a jelenségekre - hogy miért pont ott és akkor, ahol - nincs egzakt magyarázat, mert a jelenség sztochasztikus jellegű.
Nem lehet megmondani, megmagyarázni, hogy miért ott válik fodrozottá a nyugodt levegőben felszálló cigifüst, ahol, és ez miért jár fel - le (lamináris/turbulens átmenet) mert ez szintén sztochasztikus. Lehet mondani hogy a Reynolds szám 2320, de ez csak közelítés és nem pontos. ha az lenne, akkor a cigifüst mindíg egyforma alakban szálna fel a mozdulatlan cigiről.
Remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!