Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért mondják egy képre, hogy...

Miért mondják egy képre, hogy két dimenziós? Hiszen annak is van egy vastagsága /harmadik dimenziója/ ha meg az idő is egy dimenzió akkor a kép is négy dimenziós mert azt is konkretizálni kell, hogy mikor és meddig lóg a falon! :-)

Figyelt kérdés

2017. aug. 9. 21:47
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
83%
#4 tökéletes fogalmazása hiánytalanul feltette az előtte írók gondolatai által formált i betűre a pontot. Ha abból sem érted meg, miért mondják egy képre, hogy két dimenziós, akkor a hiba nem a válaszírók készülékében keresendő.
2017. aug. 10. 13:38
 12/26 A kérdező kommentje:
Azon "lovagolok" hogy én miért látom másként mint sokan mások!/s lehet rosszul/ ámbár néha úgy érzem a tudomány, háttérbe szorul a nyelvészkedés miatt! Nem árt ha ki javítanak azok kik jól tudják,s kedvük is van hozzá!
2017. aug. 10. 13:42
 13/26 A kérdező kommentje:
a téridő dimenziót Einstein is szóba hozza! nézz utána !
2017. aug. 10. 14:08
 14/26 A kérdező kommentje:
kedves 8-as akkor azt gondolom,hogy a 2 dimenzió csak egy elmélet a harmadik nélkül,és a három is kevés a negyedik nélkül /az idő/ nélkül! mert hiába szeretnél színházba menni megnézni egy darabot,ha nem tudod,hogy mikor kezdődik az előadás! és most nem kell bennem egy új Einsteint üdvözölni! Lehet köpködni csak mert másként gondolom!
2017. aug. 10. 14:25
 15/26 anonim ***** válasza:
"én miért látom másként mint sokan mások" - Esetleg kifejtenéd, hogy mit látsz másként? Mert az eddigiekből komolyan nem derült ki számomra.
2017. aug. 10. 14:34
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: ismered az absztrakció fogalmát? Az absztrakció az, amikor a rendelkezésre álló információból csak azokat választod ki, amelyek az adott cél szempontjából relevánsak.

Ezt a képre a következőképp kell érteni.

A kép fizikai, megfigyelhető értelmezésben persze egy 3D-s objektum (inkább ne menjünk bele az időbe, meg a dimenzió definícióiba, nem érdemes). Van szélessége, magassága, vastagsága. De ezen kívül van még ezernyi egyéb tulajdonsága: színei, mintája, textúrája, mechanikus, kémiai tulajdonságai stb. Egy kép irdatlan mennyiségű információt hordoz, egészen le lehet menni a legapróbb részecskéinek legjelentéktelenebb kölcsönhatásaiig külön-külön, ez mind a kép (mint fizikai objektum) által hordozott információ része. Ennek a mérhetetlen mennyiségű információnak számunkra viszont semmi jelentősége. Minket cseppet sem érdekel, hogy a kép hogy sugároz mondjuk az infravörös tartományban vagy hogy az utóbbi két hétben mennyit csökkent a tömege a spontán bomlás miatt. És itt jön képbe az absztrakció: kiválasztjuk az információ azon részét, ami számunkra releváns, ez pedig egy kétdimenziós, "képzeletbeli" objektum. Amikor hétköznapi szituációkban képről beszélsz, akkor erre az absztrakt értelmezésre gondolsz, nem pedig a fizikaira.

2017. aug. 10. 16:02
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

A kérdezőnek nincs mit írnom, túl zavaros a dimenziófogalmad, nem lehet párbeszédet folytatni.

A többihez:

az idő nem úgy dimenzió, mint a térdimenziók, még a rel-elm-ben sem. Ott ugye az időt szorozni kell a képzetes egységgel és a fénysebességgel, és ez a szorzat alkot a térdimenziókkal valamiféle metrikát.

Az a baj, hogy a legtöbben valami felületes fogalmat alakítanak ki a dimenzióról, és mindenki másfélét, aztán ezen az alapon nekiállnak vitatkozni, pedig vitázni csak akkor lehetne, ha közösen értelmeznénk a fogalmakat.

Pláne népszerű behozni Einsteint, meg a relativitáselméletet. Én ugyan tanultam egyetemen, de nem mernék állást foglalni a témában, mert nem igazán értettem meg mélységében. Akkor mi lehet azok fejében, akik nem is tanulták? Erre sok példát olvashatunk itt rendszeresen.

2017. aug. 10. 16:15
 18/26 anonim ***** válasza:
#17: pont ezért szeretem elkerülni a dimenziózást a válaszaimban. Szerintem az egyik legködösebb fogalom, amit használunk.
2017. aug. 11. 07:48
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg ugyanazt írom, mint az előttem szólók, de hátha másképp megfogalmazva segít egy kicsit.

Egy kép (mondjuk papír kép) térbeli tárgy, van vastagsága és van időbeli "mozgása" is. Ez a tárgy 3 (+1) dimenziós. De amikor azt mondjuk, hogy 2D kép, akkor arról beszélünk, amit a képen látunk. Függőlegesen és vízszintesen haladva különböző színű és fényességű pontokat látunk, amik információt hordoznak, de ha mélységében is megnézzük, akkor semmi új információt nem találunk, ami magához a képhez tartozna. Ha időben vizsgáljuk, akkor sem fog semmi változni rajta, tehát a kép funkciójának nem része az időbeli változás. (A mozgóképek, mozifilmek egy másik történet, abba most ne menjünk bele.) Vagy egy kép lehet vetített is, olyankor már elég nehéz összemosni a "hordozójával".

Amikor a festő festéket ken egy vászonra, akkor annak is van vastagsága, de ennek a vastagságnak általában nincs funkciója, csak a technológia velejárója. Előfordulhat, hogy annyi festéket ken rá, hogy valami térbeli hatást próbál kiváltani vele, és ilyenkor akár mondhatjuk is, hogy 3D festmény. (Bár az már majdnem dombormű lenne, de lehet ilyen.)

Két fogalom keveredik:

- A kép jelentheti a fizikai papírfotót, festmény anyagát, stb.

- Jelentheti még a megjelenített képi hatást, tehát ami az agyunkban látvánnyá áll össze. A 2D kép ez utóbbira utal.

2017. aug. 11. 08:35
 20/26 A kérdező kommentje:
Más szemszögből értékelem a hozzászólókat, s azt veszem észre,hogy többségük néhány mondat után elveszti a fonalat és egészen másról kezd beszélni!Mintha csak szerepelni szeretnének!
2017. aug. 11. 22:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!