Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Sikerült már valaha héliumot...

Sikerült már valaha héliumot szikla szilárdá lehűteni?

Figyelt kérdés

Ha jól emlékszem, az ált. iskolás kémia könyvem periódusrendszerében ez volt (egyedül) az az elem, aminek a fagyásponti értékénél nem is volt adat... Mivel az olvadáspontja is mind közül a legeslegalacsonyabb volt.

Azóta mi a helyzet?

Van még olyan elem, amit az emberek ne tudnának sziklaszilárdá fagyasztani?!

Vagy nem is változott azóta sokat a technológia?

#fogyasztás #fagyás #Szilárd #fagypont #atomerőmű #városi biztosíték levágódik #kőszilárd
2017. júl. 23. 15:50
1 2
 11/16 Wadmalac ***** válasza:

"Nem teheti meg! Abszolút nulla fokon mindennek szuperszilárdnak kéne lennie! Nem mozognak az atomjai már semerre sem."

Nem kötelező szuperszilárdnak lennie.

Simán lehet egy egymáshoz semmilyen kötéssel nem kapcsolódó atomkupac is.

2017. júl. 24. 15:04
 12/16 A kérdező kommentje:

"Simán lehet egy egymáshoz semmilyen kötéssel nem kapcsolódó atomkupac is."

Akkor viszont folyékony se tudna lenni, csak gáz. Folyékony viszont biztos tud lenni, ha egyszer olvadáspontja már van (csak eszméletlen kicsi).

Mitől ilyen rendhagyó a hélium?! Rajta kívül semelyik másig gáz sem képes erre a luxusra.

2017. júl. 24. 17:11
 13/16 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Akkor viszont folyékony se tudna lenni, csak gáz."

Hát én azt már gáznak sem nevezném, az egymáshoz kötéssel nem kapcsolódó, de hőmozgás hiányában egymáshoz elég közel kerülő atomok nekem inkább folyadékot jelentenek.

A hélium különlegességénem megvan az atomfizikai oka, de laikusként ebbe nem kontárkodnék bele, van róla éppen elég anyag neten illetve van itt fizikus is.

2017. júl. 25. 08:35
 14/16 A kérdező kommentje:
Ha van bármi infód, szerintem Te magad egész nyugodtan "belekontárkodhatsz", mert ha még hivatásos villamosmérnök révén nem is tartod magad annak, nagyjából már mindenki kívülről tudja, hogy az itteni fizikai fórumnak a fele erőforrását Te szolgáltatod. (meg néha más tudományos témakörök jelentős részét is)
2017. júl. 25. 17:59
 15/16 Wadmalac ***** válasza:

Ööö, gépész vagyok, nem villamossági.

:D

Mindegy, atomfizikáról maximum linkelni tudok, míg van itt az oldalon sűrűn visszajáró fizikus is.

2017. júl. 26. 07:34
 16/16 A kérdező kommentje:
Akkor elnézést... nem emlékeztem túl jól, de azért nagyjából körüllőttem.
2017. júl. 26. 22:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!