A plútót mikor nyílvánították törpebólygónak? És miért?
Figyelt kérdés
2010. máj. 17. 17:38
1/8 anonim válasza:
2/8 anonim válasza:
Hogy miért? Azért, mert eltérő a többi bolygótól. Bár ennyi erővel a Jupiter is külön kategória lehetne. Több a hasonlóság a Föld és a Plútó között, mint a Föld és a Jupiter között.
Gondolkoztam én is sokat a valódi indokon, és szerintem az is közre játszik, hogy azóta legalább 5, Plútóhoz hasonló objektumot találtak, ezzel együtt meg brutálisan megnőtt volna a naprendszerbeli bolygók száma.
3/8 anonim válasza:
Nem a Naprendszerbeli bolygók számán van itt a hangsúly. A Naprendszer 8 bolygójából a 4 közelebbi (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars) Föld-típusú bolygóg, Napközeliek, szilárd kéreggel, meg még sok hasonló tulajdonsággal amire emlékeznem kellene. Ezzel szemben a Jupiter-típusú bolgyók (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz) gázbolygók, szilárd kéreg nélkül, valamilyen gáz tölti ki az egész bolygót. A Plútó a 9. bolygó volt, tehát a gázbolygókon túl, és ennek a távolságnak (amely nem jellemző más Föld-típusú bolygóra) köszönhetően minősítették le kisbolygóvá. (megjegyzés: nem csak a távolság miatt, de ez a legfőbb ok, a többit nem tudom)
4/8 anonim válasza:
A pályája síkja nagy szöget zár be a többinek a pályájával, ezért inkább a kisbolygókhoz hasonlít. Továbbá találtak már kb. akkora kisbolygót is az utóbbi időben. UB2akármi
5/8 anonim válasza:
(előző vagyok)
4 éve nyilvánították annak
A pályasíkja nagyobb szöget zár be a Naprendszer síkjával, továbbá találtak már néhány kisbolygót, ami akkora, mint a Plútó. Az Eres (2003 UB313) nagyobb is nála.
6/8 anonim válasza:
Csillagászhallgató vagyok és tudtommal azért "fokozták le" a Plútót, mert nem "söpörte ki" a pályája környezetét, nem tisztította azt meg a kisebb égitestekről. Az IAU definíciója szerint a bolygóknál ez is követelmény.
7/8 anonim válasza:
8/8 A kérdező kommentje:
Kössz a válaszokat!
2010. jún. 1. 16:04
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!