A még nem forró, de már buborékozó víz miért ad nagyobb hangot, mint a forrásban lévő víz?
A kb. 90 fok körül lévő, már buborékokat képző víz zubogása erősebb, mint a forrásban lévő víz zubogásának hangja. Miért? Hiszen forrás közben a vízrészecskék gyorsabban mozognak.
(Főzés közben lettem rá figyelmes.)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A jelenség (hang különbség) oka, hogy a víz viszkozitása hőmérsékletfüggő. A gyakorlati életben a hőtechnikai számításoknál a prandtl szám főtömeg hőmérsékletű és falhőmérsékletű dimenziómentes anyagjellemző arányával veszik ezt figyelembe.
Az hogy ez a kisérleti környezetben miként okozza a hang ilyen irányú változását, nehéz megmondani, mert pl a rezonanzia jelenség, valamint a fül érzékenysége, ennek frekvenciafüggése is a megfigyelésbe tartozik.
pl az olyan ember, aki nem hall magas frekvenciatartományban az nem hallja a víz "suhogását" olyan erőssen mint a mélyebb hangú buborékos forrását.
Vagy az edény egy adott frekvenciájú komponensel rezgésbe jön, és felerősíti a hangját.
Ezzel azt szeretném mondani, hogy a kísérletben érzékelt jelenségre összetett a magyarázat, a víz viszkozitásának hőmérsékletfüggésén alapszik, de nem értékelhető objektíven, mert az észlelés körülményei esetlegesek és az észlelés szubjektív.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Szerintem meg egészen más az oka.
Amikor az egész víz még pár fokkal van 100 fok alatt, az edény aljával közvetlenül érintkező vékony vízréteg már eléri a 100 fokot és forrásba jön. Itt kis buborékok keletkeznek, amik elindulnak felfelé, de a hidegebb vízbe érkezve szinte azonnal vissza is alakulnak folyékony vízzé, tehát megszűnnek. Így az edény alján folyamatos, periodikus térfogatnövekedés-csökkenések sora alakul ki, olyan gyorsan, hogy az általuk keltett rezgés már hangként hallható.
Igen, ez is elég jó válasz volt. Köszönöm szépen. Nyugodtan jöhetnek még vélemények. :)
Köszönöm az eddigieket!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Amit a hármas mond.
A buborékok összeomlása hangosabb.
Ha már forrásponton van az egész hóbelevanc, a buborék felér a felszínre, és az összeomlások hangja megszűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!