A nagy hideg ellenére miért lehetett sokkal nagyobb influenzajárvány, mint tavaly?
A nagy hideg miatt.
Sok ember volt sok meleg helyen sokáig tető alatt összeszorulva.
Meg a vírusokat nem öli meg a hideg (ugyebár nem is élnek), a száraz hideg levegőben a vírusok nem cseppekben röpködnek, hanem nanoméretű porként, így még könnyebben fertőznek légutakon át.
És hidegben az immunrendszer is belassul.
Rengeteg tényező együttesen határozza meg, hogy egy járvány mennyire lesz erős vagy gyenge. A hőmérséklet csak egyetlen a sok tényező közül.
Meghatározó például a vírustörzs virulenciája (fertőzőképessége). Aztán az, hogy hányan vannak beoltva. Erről nincs statisztikai adatom, de úgy sejtem, a tavalyi enyhébb járvány után idén kevesebben oltatták be magukat, így a járvány könnyebben tudott terjedni.
Meg még lehetne mazsolázgatni a befolyásoló tényezők között.
Igen, a bacikra általában igaz.
Nem tudom, a fertőzéseket okozó baktériumok mekkora arányban tudnak kemény fagyokat túlélni, ott is vannak fajok, amik betokozódva abszolút nullán is túlélnek.
Lehet, hogy nem is annyira a bacik fagyban való túlélése a kérdés, hanem a hordozó fajoké, pl. rovarok.
"Nem hiszek, hogy a rovarok hordoznák a torokfájást meg az influenzát."
Azt nem is mondtam.
Amúgy a torokfájás elég sok különböző fertőzés eredménye lehet.
Az influenza meg vírus. Az le lett írva feljebb.
De ezt írtad:
"Lehet, hogy nem is annyira a bacik fagyban való túlélése a kérdés, hanem a hordozó fajoké, pl. rovarok."
Én ezt úgy értelmeztem, hogy a rovarok terjesztik a betegségeket.
"Én ezt úgy értelmeztem, hogy a rovarok terjesztik a betegségeket."
Például azok is.
El tudod képzelni, mi mindenen mászik végig egy légy?
És ahol járt, azt te is megfogod.
Csak példaként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!