Miért nem tudom eldönteni mit kell alkalmazni KOMBINATORIKÁBAN?
Logikaban tudok segiteni , de van egy rossz hirem : Te is en is "Ovodabol" kell elindulnunk....
Kezdeshez kockas fuzet , ceruza es radirgumi kell...(kesobb szines ceruzak).
Egy kis segédlet a megjegyzéshez:
permutáció: sorbarendezés (10 gyerek hányféleképpen érhet célba egy futóversenyen)
variáció: olyan permutáció, ahol nem helyezünk el minden elemet (10 gyerekből hányféleképpen állhatnak fel a dobogóra)
kombináció: olyan variáció, ahol az elemek sorrendje nem számít (hányféleképpen érhetnek be az első három helyre (itt úgy kell érteni, hogy mindegy, hogy ki az első-második-harmadik).
Ezekből van ismétlés nélküli, amikor minden elemet legfeljebb 1-szer használunk fel, és ismétléses, amikor az elemeket tetszőleges számban felhasználhatjuk.
Szerintem amúgy szép képlet a megoldóképlet, és nem hiszem, hogy egy 5x^2-81x+1754 polinomot olyan nagy örömmel alakítanál át teljes négyzetté, szóval igenis van olyan eset, hogy azt használod.
OFF:
"Az pedig egy elég sértő megállapítás, hogy egy matektanár ne tudná, hogy miért kell szorozni kombinatorikában. Fel lehet menni az ELTE honlapjára megnézni miből írnak szakdogákat a matektanárok (segítek: ennél jóval bonyolultabb dolgokból)."
Mikor meg az egyetemen dolgoztam, volt neha "szerencsém" a matekos tanárszakosokhoz.. hát volt köztük nem egy, akinek tényleg fingja nem volt ennél alapvetőbb dolgokról sem, és néhányan sajna aztán idővel meg is kapták a tanári diplomájukat. De mondjuk arról is volt már néhány hajmeresztő tapasztalatom, hogy praktizáló tanárok miket voltak képesek tanítani a diákjaiknak (kedvencem a 0 páros szám-e kérdés).
---
ON:
Onnan lehetne ezeket tudni, hogy érteni kell, hogy mi történik és miért. Nem megtanulni kell a képletet (és főleg nem a neveket), hanem megérteni, hogy hogyan jön ki az a képlet - ha ezt jó szinten megértetted és elsajátítottad, akkor onnantól kezdve már menni fog, hogy mindig magadtól fel tudod majd építani azt a képletet, amire az adott feladatnál szükség van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!