Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért nem tudom eldönteni mit...

Steve Davis kérdése:

Miért nem tudom eldönteni mit kell alkalmazni KOMBINATORIKÁBAN?

Figyelt kérdés
Nem tudom eldönteni ha ránézek egy feladatra hogy mit kell alkalmazni.peldaul: ismétlés néküli permutáció vagy ismétléses kombináció

2017. jan. 9. 18:53
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Logikaban tudok segiteni , de van egy rossz hirem : Te is en is "Ovodabol" kell elindulnunk....

Kezdeshez kockas fuzet , ceruza es radirgumi kell...(kesobb szines ceruzak).

2017. jan. 10. 14:45
 12/16 Tom Benko ***** válasza:
Én néha még a neveket is keverem, pedig matektanár vagyok. Ellenben elkezdem megoldani, próbálom szétszedni, leszámolni, esetleg egy egyszerűbb problémával helyettesíteni, aztán előbb-utóbb kijön.
2017. jan. 10. 19:57
 13/16 Tom Benko ***** válasza:
@7: Én megpróbálom szorzattá alakítani, vagy teljes négyzetté. Utóbbi jobb, mert üvölt róla, ha nincs valós megoldása. A megoldóképletet rühellem, teljesen fantáziátlan.
2017. jan. 10. 20:02
 14/16 anonim ***** válasza:

Egy kis segédlet a megjegyzéshez:

permutáció: sorbarendezés (10 gyerek hányféleképpen érhet célba egy futóversenyen)

variáció: olyan permutáció, ahol nem helyezünk el minden elemet (10 gyerekből hányféleképpen állhatnak fel a dobogóra)

kombináció: olyan variáció, ahol az elemek sorrendje nem számít (hányféleképpen érhetnek be az első három helyre (itt úgy kell érteni, hogy mindegy, hogy ki az első-második-harmadik).

Ezekből van ismétlés nélküli, amikor minden elemet legfeljebb 1-szer használunk fel, és ismétléses, amikor az elemeket tetszőleges számban felhasználhatjuk.

Szerintem amúgy szép képlet a megoldóképlet, és nem hiszem, hogy egy 5x^2-81x+1754 polinomot olyan nagy örömmel alakítanál át teljes négyzetté, szóval igenis van olyan eset, hogy azt használod.

2017. jan. 11. 00:04
 15/16 anonim ***** válasza:

OFF:

"Az pedig egy elég sértő megállapítás, hogy egy matektanár ne tudná, hogy miért kell szorozni kombinatorikában. Fel lehet menni az ELTE honlapjára megnézni miből írnak szakdogákat a matektanárok (segítek: ennél jóval bonyolultabb dolgokból)."

Mikor meg az egyetemen dolgoztam, volt neha "szerencsém" a matekos tanárszakosokhoz.. hát volt köztük nem egy, akinek tényleg fingja nem volt ennél alapvetőbb dolgokról sem, és néhányan sajna aztán idővel meg is kapták a tanári diplomájukat. De mondjuk arról is volt már néhány hajmeresztő tapasztalatom, hogy praktizáló tanárok miket voltak képesek tanítani a diákjaiknak (kedvencem a 0 páros szám-e kérdés).

---

ON:

Onnan lehetne ezeket tudni, hogy érteni kell, hogy mi történik és miért. Nem megtanulni kell a képletet (és főleg nem a neveket), hanem megérteni, hogy hogyan jön ki az a képlet - ha ezt jó szinten megértetted és elsajátítottad, akkor onnantól kezdve már menni fog, hogy mindig magadtól fel tudod majd építani azt a képletet, amire az adott feladatnál szükség van.

2017. jan. 11. 20:08
 16/16 Tom Benko ***** válasza:
@14: De, az ilyet igazán élvezet!
2017. jan. 11. 23:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!