Milyen anyagú vezetéket válasszak, hogy minél kisebb áram erősségnél beízzon, a wolfram és drágább anyagok nem jók könnyen hozzáférhető kell, az elemeket sorosan vagy párhuzamosan kössem össze?
Bármilyen anyagból választhatod, csak elég vékonyat válassz. Ha elég vékony, akkor egy darab ceruzaelemmel is izzásra bírhatsz bármilyen vezetéket.
Mondjuk javaslom inkább a laposelemet (ha még lehet kapni egyáltalán), vagy a 9V-osat, ezeknek ugyanazon végén van a két pólus, egyszerűbb velük az izzítási művelet.
Egyébként ha veszel egy 3V-os izzót, és óvatosan letöröd róla az üvegburkolatot, akkor az elég sokáig el tud izzani egy 1,5V-os elemről, mielőtt elég. Nagy fényt nem fog adni, de legalább nem ég el másodperceken belül.
"...hogy minél kisebb áram erősségnél beízzon, a wolfram"
Már választottál anyagot?
Wolfram?
#2: szerintem erre gondolt:
"hogy minél kisebb áram erősségnél beízzon (a szál), a wolfram és drágább anyagok nem jók, könnyen hozzáférhető kell"
Az elemeket sorosan kösd, ha nagyobb feszültségre vágysz. (magasabb hőmérséklet, rövidebb élettartam)
Kösd párhuzamosan, ha azt szeretnéd, hogy tovább bírja.
Egyébként a szálnak nem csak az anyaga fontos, hanem a vastagsága is. Egy nagyon vékony szál könnyen felizzik, viszont el is szakad hamar. Egy vastag szál sokáig bírja, de nehéz felizzítani, csak nagy árammal lehet.
Lehetőleg olyat válassz, aminek nem túl alacsony az olvadáspontja és nem oxidálódik könnyen.
Van itt egy videó amiben egy úgynevezett fém gyapjú anyagot egy 9V-os elemmel tűzre lobbantanak.A fém gyapjút csiszolásra használják és különböző finomságút (vékonyság) lehet kapni belőle. A magyar nevét nem tudom amit itt használnak rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!